Tavaly az önkormányzat nem fizette a gyanús Volvo-beszerzés hitelét

2019. március 29. 15:58 2019. márc. 29. 15:58

Tavaly szüneteltette az önkormányzat annak a kölcsönnek a visszafizetését, amelyből anno a gyanús Volvo-beszerzést finanszírozták. A 2018-ra szóló 231,5 millió forintot idén fizeti vissza a város.

A pécsi közgyűlés pénzügyi és gazdasági bizottsága fog a napokban foglalkozni egy olyan előterjesztéssel, mely a következő címet viseli:

"Javaslat a Tüke Busz Zrt. 2018. II. féléves közszolgáltatás-teljesítésének értékelésére és a 2018. évi pénzügyi kompenzáció mértékére".

Az előterjesztésben az szerepel, hogy a társaság az önkormányzattól tavaly a második félévben működési támogatásként 1,1284 milliárd forintot kapott.

"Ezen felül, mivel a K&H Banktól felvett beruházási kölcsön törlesztése a 2018. évben szünetelt, az e kölcsönből beszerzett autóbuszok értékcsökkenési leírásának megfelelő és a tőketörlesztés fedezetét biztosító 231 507 130 Ft összegű működési támogatásrész megfizetését az Önkormányzat a 236/2018. (X.18.) sz. határozatában a 2019. évi működési támogatásban vállalta utólag megtéríteni. Ennek megfelelően ez a 2019-ben folyósítandó összeg, mint a 2018. évet érintő tétel az egyéb bevételek között kimutatásra került"

- áll az előterjesztésben.

Bár sok konkrétumot nem említenek, a K&H Banktól érkezett kölcsönből - ami 3,5 milliárd forint volt - anno azt a 115 használt Volvo-buszt szerezték be, amely után még a mai napig is folyik a nyomozás, és már gyanúsítás is történt.

Korábban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folyt az eljárás (mintegy egymilliárd forintos elkövetési értékkel a hírek szerint), ám tavaly szeptemberre ez befolyással üzérkedés bűntettének gyanújára változott. A szabadpecs.hu cikke szerint idén januárban már újfent hűtlen kezelés volt a tényállás (amelynek folyományaként három embert meggyanúsítottak), ám az elkövetési érték lecsökkent 3-400 millió forintra.

Az előterjesztés mellékletében szereplő egyik táblázat szerint egyébként jelenleg ennyi a Tüke Busz Zrt. kötelezettségállománya - azaz ennyit kell kötelezően kifizetniük.

(Az "MFt" megnevezés a millió forint rövidítése. Ahol például 39,7 MFt szerepel, az a valóságban 39,7 millió forintot jelöl - a szerk.)