Három évre vállalnának garanciát a paksi új atomerőmű-blokkokért az oroszok?

2019. március 30. 10:44 2019. márc. 30. 10:44

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint ez olvasható ki a másfél évnyi pereskedés után nyilvánosságra hozott, a magyar kormány és az orosz állami Roszatom között kötött szerződésből. De más furcsaságok is kiderültek, pedig az igazi meglepetések az egyelőre még titkos mellékletekben rejtőzhetnek.

Másfél évnyi pereskedést követően - miután Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője megnyert a magyar állammal szemben több pert is - csütörtök este nyilvánosságra hozták a magyar kormány és az orosz állami Roszatom között még 2014-ben kötött főszerződést a paksi atomerőmű bővítésről.

A szerződést ezidáig titkolta a magyar fél - az oroszok azonban több pontot elárultak egy orosz lapban anno -, Jávor szerint ugyanakkor ebben a szerződésben is több pont ki van takarva üzleti titokra hivatkozva. Ráadásul a szerződés több ezer oldalra rúgó mellékletei jelenleg még titkosak, pedig abban lehetnek további információk a beruházásról. Emiatt már közérdekű adatigényléssel élt a magyar kormány felé.

Jávor Benedek csütörtökön a Facebook-oldalán számolt be a nyilvánosságra hozatalról, majd a következőt tette hozzá:

Azért persze nem Magyarországon lennénk, ha a Magyar Nemzet gyakorlatilag a nyilvánosságra hozatal időpontjában csodálatos módon ne publikált volna egy cikket, amely arról tanúskodik, hogy már olvasták a szerződéseket. De hát tudjuk, hogy nálunk a rendőrségi, ügyészségi irattárakat, és ezek szerint Paks2 dokumentumtárát is a Pesti Srácok és a Magyar Nemzet kezeli.

Az EP-képviselő pénteken élőben is bejelentkezett a Facebookon - írja a Mérce -, ahol több érdekességről is beszámolt a szerződéssel kapcsolatban.

Jávor Benedek

Kipereltem a paksi paktumot!

Az egyik ilyen, hogy a szerződés nem védi a magyar felet kellőképpen, ha a magyar fél hibájából történik valami, azt az oroszok a magyarok felé számlázzák ki. Így a képviselő szerint nem teljesül a magyar kormány állítása, miszerint fix áras (12,5 milliárd eurós) a beruházás, hiszen az összegen felül pluszpénzeket is felemészthet a bővítés. (A projekt amúgy már most 3 éves csúszásban van, vélhetően ez is szerepelni fog a számlán.)

Három év jótállás mindössze

A másik furcsaság, hogy a szerződés szerint az orosz fél 3 évnyi általános garanciát vállal. Az atomerőmű-blokkokért.

Az elektromos radiátoromra körülbelül ennyi garanciális idő van, de hogy egy 60 évig működő atomerőmű esetében az általános garancia 3 évre terjedjen ki, elfogadhatatlan

- mondta el a videójában Jávor.

A képviselő szerint az a magyar kormány által hangoztatott kitétel, miszerint a szerződés értelmében a magyar alvállalkozók aránya 40 százalék lesz, az sem igaz, mert ilyen nem szerepel a most nyilvánosságra hozott szerződésben. Az orosz félnek nem kötelessége előnyben részesíteni a magyar vállalkozókat a kontraktus értelmében.

Ugyancsak érdekes kitétel, hogy a magyar félnek támogatnia kell az orosz fél alkalmazottainak Magyarországra érkezését, vízumszerzését, ezáltal – ahogy Jávor fogalmaz – „ki tudja, ki érkezhet Magyarországra és milyen tevékenységet folytathat.” - olvasható a cikkben.

Nem tudni, hogy lehet kihátrálni a szerződésből

A hvg.hu a most nyilvánossá vált szerződésben kiszúrta, hogy a "Termination" ("Szerződés felmondása") rész ki van takarva - vagyis egyelőre nem tudni, hogy milyen alapon mondhatná fel a magyar fél a kontraktust, és ez mennyibe kerülne.

Jávor ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta,

"bár egyelőre még nézzük az ítéletet, a Termination rész kitakarását a bíróság jóváhagyta, tehát ez önmagában nem megy szembe a döntéssel. A bíróság ezt a részt valóban méltányolható üzleti érdeknek tekintette, annak ellenére, hogy én úgy gondolom, ezek olyan részletei a projektnek, amiket tudnia kellene a nyilvánosságnak."

Az EP-képviselő folytatja a nyilvánosságra került adatok feldolgozását, újabb bejelentések várhatóak tőle.