Magnus-tragédia: a pilóta hibázhatott

2019. április 1. 10:35 2019. ápr. 1. 10:35

A Magnus Aircraft Zrt. közleményében röviden idézte a pécsi rendőrkapitányság nyomozást lezáró anyagát, e szerint a tavaly májusi tragikus légibaleset, amelyben a kétfős személyzet életét vesztette, a pilóta hibájából következhetett be. Tovább fejlesztik a gépet.

„A Pécsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által 2018. november 20-án kiadott határozat értelmében hivatalosan is megszüntetik a 2018. május 31-ei légi baleset ügyében kezdeményezett eljárást” - írja a Magnus közleményében.

A társaság a határozatból is idéz:

„A rendelkezésre álló repülési adatok, vizsgálatok, elemzések alapján a légijármű lezuhanása egy túldöntött jobb fordulatban történő átesés következménye. Ezen manőver bekövetkezéséhez pilóta vezetéstechnikai hiba vezetett. Motorleállás, műszaki vagy szerkezeti meghibásodás nem volt. Nem megfelelő súlyponthelyzetre, túlterhelésre utaló adat nem merült fel. A kormányszervek működésével kapcsolatos rendellenesség nem volt megállapítható. A vészhelyzet kialakulásában szerepet játszhatott a parancsnok pilóta (…) megkésett reakciója és a repülőgép nem elegendő repülési magassága is.”

A Magnus Aircraft Zrt., amellett, hogy továbbra is osztozik az elhunyt pilóták hozzátartozóinak fájdalmában, leszögezte: a hivatalos vizsgálati eredmények tükrében folytatja az eFusion további fejlesztési munkálatait.

A tragikus baleset előzetes vizsgálata hasonló eredményt hozott a két ember halálát okozó balesetről.