LMP: Legyen PET-palackmentes a Baranya megyei önkormányzat is

2019. április 1. 21:29 2019. ápr. 1. 21:29

Előterjesztést nyújtott be a Baranya Megyei Önkormányzathoz a Lehet Más a Politika, hogy az önkormányzat a PET-palack felhasználásának visszaszorítására vonatkozó cselekvési tervet alkosson.

Az LMP hétfői közleménye szerint fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok a rendelkezésükre álló eszközökkel is fellépjenek azért, hogy az egyre súlyosabb környezeti problémát jelentő műanyaghulladék termelődésnek gátat szabjanak. A műanyaghulladék kibocsátás egyik legjelentősebb területe az ásványvizek és üdítőitalok árusítása során megvalósuló PET-palack felhasználás.

"Hazánkban a tavalyi adatok szerint egy ember átlagosan 125 liter ásványvizet iszik évente, ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első négy ország között vagyunk. A műanyag palack lebomlásával jelentős mennyiségű káros anyag kerül a szervezetünkbe. Fontos előrelépésnek ígérkezik, hogy az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről, illetve csökkenteniük kell a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát. Véleményünk szerint az önkormányzatoknak elől kell járnia jó példával és környezetszennyező palackozott ásványvíz fogyasztás helyett hivatalában és intézményeiben ki kell azt váltania a vezetékes víz fogyasztásával."

- írja a párt.

Az LMP álláspontja szerint egy további lépés, hogy a megyei önkormányzat felhívja a Baranya megyei polgárság figyelmét „csapvizet” népszerűsítő szemléletformáló kampánnyal a vezetékes víz fogyasztásának előnyeire, illetve a PET-palackok veszélyeire.