Már a kormány által létrehozott szervezet szerint is bért kell emelni a tanároknál

2019. április 2. 15:07 2019. ápr. 2. 15:07

A Nemzeti Pedagógus Kar országos elnöksége szerint is szükség van a pedagógusoknál a béremelésre, ugyanis az illetmények újfent befagytak, mint korábban. Szerintük korrekcióra van szükség, a garantált bérminimumhoz kellene kötni az illetményalapjukat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már évek óta hasonlókat javasol.

Baj van

Egyre nagyobb az elégedetlenség a tanárok körében a bérüket illetően, mert hiába vezette be a kormány a pedagógusoknak szóló életpályamodellt pár éve, a több évre széthúzott béremelés, valamint az illetményalap befagyasztása miatt mostanra megint ott tart a helyzet, hogy a diplomás tanárok kezdő fizetése alacsonyabb, mint egy szakmunkásé.

A problémát már a Fidesz-kormányzatok által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is érzékelte, az országos elnökségük ugyanis április elsején egy elég részletes javaslatot jelentetett meg a honlapján (és valószínűleg nem viccnek szánták).

"A pedagógusok előmeneteli rendszerének bevezetése után a pedagógusok illetménye több lépcsőben emelkedett. Ugyanakkor a pedagógus illetmények az évtized elejéhez hasonlóan befagytak, aminek következtében a legkisebb pedagógusbért mostanra a garantált bérminimumhoz kell felzárkóztatni, amire korábban még nem volt példa. Ismét a pedagógus bérek rendezésére van szükség, mégpedig oly módon, hogy azok értéküket megőrizhessék, ne legyen szükség a jövőben újabb és újabb felzárkóztatásokra"

- írják javaslatuk elején. A szervezet szerint ugyan 2013-tól (életpályamodell bevezetése) többet keresnek a tanárok, de még mindig nem keresnek jól, 2016 után pedig megint ott tart a helyzet, hogy kompenzációval kell a garantált bérminimumhoz felzárkóztatni a legalacsonyabban keresők bérét.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint az alábbi változtatásokra lenne szükség elég sürgősen:

  • Egyszeri korrekció (A pedagógus illetmény és a garantált bérminimum legalább 2013. szeptemberi arányának visszaállítása)
  • A garantált bérminimumhoz igazított illetményalap
  • Egységes illetményalap, vagy szakmai fejlődés révén könnyebben elérhető magasabb illetményalap
  • A pálya első 10 évében dinamikusabban emelkedő illetmény
  • Az illetményalapot azért kell megváltoztatni, mert az most is 101 500 forintot jelent - ennyi volt 2014. január elejével a minimálbér bruttó értéke. Miközben 2019-re már 149 ezer forintra nőtt a 8 órás foglalkoztatásban a bruttó minimálbér mindenhol máshol. A bruttó garantált bérminimum pedig idén 195 ezer forint lett.

    A részletes javaslatban - melyet itt lehet elérni - a garantált bérminumra emeléshez számításokat is mellékeltek, ehhez a pályakezdő pedagógusok bérezésével számoltak.

    "Ha legalább a 2013. szeptemberi szintre akarnánk emelni a kezdő pedagógusbér és a garantált bérminimum arányát (enélkül legfeljebb részleges korrekcióról lehet beszélni), akkor a kezdő pedagógusbért 44,7%-kal kellene azonnal megemelni (264420 illetve 293741 Ft-ra). Értelemszerűen az ezzel az illetményalappal számolt többi fokozat és kategória is emelkedne. Az arány még ekkor sem érné el a garantált bérminimum bevezetésekor fennálló arányt, vagyis ez a korrekció csak a vetítési alap bevezetése után bekövetkezett arányromlást is csak részben kompenzálná, a 2013 szeptembere előtti arányromlást pedig csak annyira, amennyire ez 2013 szeptemberében volt igaz"

    - áll a javaslatban.

    Hogy az egyszeri korrekció után ne kelljen több évvel később újabb korrekciót alkalmazni, a Nemzeti Pedagógus Kar a garantált bérminimumhoz igazítaná a tanári fizetéseket. Azért nem a minimálbérhez, mert az alacsonyabb, mint a garantált bérminumum, így évek múlva újabb korrekcióra lenne szükség.

    Ezek mellett az első 10 évben dinamikusabban emelkedő illetményekre, a pályakezdőknél lakhatási és egyéb támogatásokra lenne szükség. Ezek mellett valódi pedagógusigazolvány, szakkönyvtámogatás, ruhapénz és egyebek sem ártanának, mert ahogy a Pedagógus Kar fogalmaz, a társadalomnak azért fontos, hogy a tanárok jól keressenek, mert

    "a társadalomnak fontos az oktatás, az oktatásnak pedig fontos a pedagógus."

    A PDSZ évek óta mondja, hogy nem jó a vetítési alap befagyasztása

    Nem a Nemzeti Pedagógus Kar az első, amel ebben a témában megszólalt: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már évek óta mondja, hogy a vetítési alap befagyasztása súlyos pénzkiesést jelent a tanároknak.

    Tavaly októberben petíciót is indítottak a vetítési alap megváltoztatása miatt, idén január elején pedig egy összefoglaló táblázatban mutatták meg, hogy 2019-ben szinte mindenki súlyos tíz- és százezreket veszít a vetítési alap miatt a bruttó fizetéséből. De akad olyan tanár, aki havonta negyedmillió forinttól bukik el.

    Van tanár, akit havi negyedmillió forinttal rövidít meg a kormány

    2014-ig a minimálbér volt a pedagógusbérek vetítési alapja, de azt a Fidesz befagyasztotta. Év elejétől nincs diplomás tanár, aki emiatt ne bukna havonta legalább 100 ezer forintot, de ez kategóriától függően akár 250 ezer forintig is felmehet.

    A PDSZ szerint az is vérlázító, hogy a kormány béremelésről beszél, miközben ez még a tanári életpályamodellben beígért utolsó béremelés, amit idént kaptak, ám a befagyasztott vetítési alap miatt ez sem ér sokat. Ráadásul a túlórapénzek kifizetésével is elmaradt a kormányzat, ami miatt több pert is belengetett már a szakszervezet.

    Emiatt egyre nagyobb a sztrájkhajlandóság a tanárok közt, amin az sem segített sokat, hogy a közszférában dolgozókkal szolidáris sztrájkjukat az utolsó pillanatban fújta le a minisztérium.

    Forrás: Pécsi STOP/nemzetipedkar.hu