Erdővédelmi bírságot kockáztat, aki most tüzet gyújt a Malomvölgyi parkerdőben

2019. április 3. 09:26 2019. ápr. 3. 09:26

A Malomvölgyi parkerdőre is vonatkozik az a tűzgyújtási tilalom, melyet a rendkívül aszályos időszak miatt rendeltek el a napokban - figyelmeztet a Biokom, hozzátéve, erdővédelmi bírságot kockáztat, aki megszegi a tiltást.

A hosszan tartó, az átlagoshoz viszonyítva meleg és csapadékmentes időjárása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért március 29-től az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területekre is vonatkozóan tűzgyújtási tilalom él.

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is - írja a Biokom szerda reggeli közleményében. Hangsúlyozzák, a Malomvölgyi parkerdőre - ahol a napokban volt tűzeset - szintén vonatkozik a tűzgyújtási tilalom, ennek területén vagy a közelében lévő ingatlanoknál is tilos a tűzgyújtás.

"Felhívjuk az erdőben kirándulók, túrázók, valamint Pécs zöldövezetében (erdők mellett) élő, ill. közlekedő személyek figyelmét, hogy az égő cigarettát, csikket ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár, valamint tüzet (lomb- és gazégetés céljából se!) még a kijelölt tűzrakóhelyeken sem gyújthatnak! A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket, lakóövezeteket is veszélyeztetnek"

- figyelmeztet a városüzemeltetési feladatokat ellátó cég. Hozzáteszik, aki a tűzgyújtási tilalmat bármilyen okból megszegi, erdővédelmi is bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Aki a pécsi parkerdei területeken (Malomvölgyi és Mecseki parkerdő) vagy azok környékén füstöt, illetve tüzet észlel, haladéktalanul értesítse a Pécsi Tűzoltóságot a 105-ös, és a BIOKOM Nonprofit Kft.-t, mint erdőkezelőt a 80/200-590-es ingyenesen hívható zöldszámon, vagy a 72/502-100-as központi számon.

Forrás: pecsistop.hu