A sajtóból tudta meg a Zsolnay, hogy vádat emeltek a cégvezetője ellen

2019. április 5. 12:30 2019. ápr. 5. 12:30

11 millió forintnyi porcelánt tulajdonított el a Zsolnay cégvezetője – ezzel vádolja Tolna megyei főügyészség. Nagyjából ugyanezt igyekeztek elhitetni pár éve a manufaktúra többségi tulajdonosáról is. A cég a sajtóból értesült, meg sem kérdezték őket, hogy esetleg hiányzik-e 11 millió forintnyi porcelánjuk – a per szerintük figyelemelterelés, és beleillik a cégre és vezetőjére zúdított eljárások sorába.

Sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Szekszárdi Járási Ügyészség a pécsi Porcelánmanufaktúra Zrt. cégvezetője ellen - közölte a Tolna megyei főügyész pénteken az MTI-vel.

Magyar Pál közleményében azt írta: a vádlott 2014. március 7-től látta el a cégvezetői tisztséget, és pozíciójából adódóan a gyár területén ellenőrzés nélkül közlekedhetett. Ezt kihasználva 2016. április 26-án több mint 11 millió forint értékben porcelán termékeket tulajdonított el a pécsi gyár területéről.

A porcelánok egy részét a vádlott a gyár különböző részein önkényesen vette magához, majd onnan ellenőrizetlen módon kijuttatta. A termékeket a nyomozó hatóság a vádlott lakóhelyén lefoglalta. A többi áruhoz úgy jutott hozzá, hogy valótlan tartalmú selejtezési jegyzőkönyveket írt alá, a rajtuk szereplő porcelánokat az üzem egy olyan raktárába vitette, amihez kulcsa volt, majd gépkocsival elszállította.

A férfi emellett valótlan tartalommal adott ki egy minőséget tanúsító nyilatkozatot egy budapesti épület tetőrekonstrukciójához megrendelt mázas tetőcserepekről, illetve más kerámiatermékekről.

A szekszárdi ügyészség a vádlottal szemben halmazati büntetésül börtön-, valamint pénzbüntetés kiszabását, a közügyek gyakorlásától való eltiltást, továbbá a gazdálkodó szervezetek vezetésére kiterjedően a foglalkozástól határozott időre eltiltást és vagyonelkobzást szorgalmaz a Pécsi Járásbíróságnál - írta a főügyész.

Zsolnay: töretlen a bizalom, a per figyelemelterelés

Reagált a hírre a Zsolnay, közleményüket változtatás nélkül közöljük:

„A mai napon a cégvezetőnket érintő vádemelés tényéről a sajtóból értesülve, megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy az ügyészség előbb értesíti a sajtót a vádirat tartalmáról, mint hogy az állítólagos bűncselekmény terheltje vagy sértettje a vádiratot készhez vette volna. A társaság nyilvántartásai szerint olyan leltárhiány nem keletkezett az említett időszakban, ami bármilyen bűncselekménnyel összefüggésbe hozható lenne. Az állítólagos sikkasztás sértettje, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nem tud polgári jogi igényt előterjeszteni, mivel a hiányt alátámasztani nem tudja.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. cégvezetője iránti bizalmunk továbbra is töretlen, a büntetőeljárást pedig a pécsi önkormányzat által grundolt cég körüli eseményekről - NAV végrehajtás, emberek végkielégítés nélküli elbocsátása, felszámolás, közel 200 dolgos család anyagi ellehetetlenítése - való figyelemelterelés eszközeként értékeljük.

Szeretnénk kiemelni, hogy a cégvezetőt és többségi tulajdonost érintő feljelentések sokasága érkezett a különböző hatóságokhoz az elmúlt 3 évben, melyek jelentős sajtónyilvánosságot kaptak, majd az évek folyamán bűncselekmény hiányában csendben megszűntek, az érintettek pedig minden esetben hamis vád elkövetése miatt feljelentést tettek. Korábbi tapasztalatainkra alapozva bízunk a független és pártatlan bíróság döntésében.”

Rendkívül érdekes, hogy a társaságot meg sem kérdezte az ügyészség, hogy teljesen véletlenül nem hiányzik-e valamennyi, mondjuk 11 millió forint értékű porcelánja. Az is rém izgalmas, hogy gyakorlatilag ugyanezzel igyekeztek a rossz emlékű és pert érő videóban a cég többségi tulajdonosát, Bachar Najarit is besározni. Ahogyan azt a tényt is érdemes megemlíteni, hogy a büntetőeljárás nyilvánosságra hozatala - nota bene: azelőtt, hogy a vádiratot az érintettek megkapták volna - szinte teljesen egybe esik az ellen-Zsolnay Ledina utódcégeinek éppen lezáruló haláltusájával.

Forrás: pecsistop.hu/MTI