Aszály: a Balaton fölösleges vizét is öntözésre használnák

2019. április 7. 11:34 2019. ápr. 7. 11:34

A Balaton déli részén gazdálkodók szerint nem a Sión kellene leengedni a a tó fölösleges vizét, hanem korszerű tározókba kellene átvezetni, amiből aztán öntözni is lehetne. Országszerte érezteti a hatását az aszály, a termelők már most gyengébb terméssel számolnak több növénykultúránál is.

Mint ismert, az Országos Vízügyi Főigazgatóság arra készül, hogy a jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szintről 120 centiméteresre emelje a Balaton vízszintjét. Ehhez viszont többek közt a Sió-csatornát és a zsiliprendszert is rendbe kell tenni, a töltéseket több helyen magasítani is kell, a munkálatokra nettó 12 milliárd forintot fordítanak - írtuk korábbi cikkünkben.

A sonline.hu napokban megjelent cikke szerint azonban a Balatontól délre fekvő települések gazdálkodói nem értenek egyet a tervvel.

Többek szerint ugyanis a feleslges vizet nem a Sión keresztül kellene a Dunába engedni, hanem tározókat kellene építeni a déli oldalon, ahová át lehetne vezetni a vizet, amit aztán öntözésre lehetne fordítani.

A lapnak megszólalt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke is. Szabó Tamás elmondta, a tározókról már jó tíz éve is látott terveket, ám a megvalósítás még mindig várat magára.

A megyei elnök szerint "a Balaton környékén megoldás lehetne, ha a tóból leengedett vizet tározókba vezetnék, majd szárazság idején onnan lehetne öntözni. A Dráva mentén van lehetőség kisebb öntözésre, illetve alkalmanként a Sió csatorna menti területeken is. A vízlevezető árkokból ugyancsak lehetne csapadékot juttatni a földekre" - olvasható a cikkben.

Az öntözéses gazdálkodás kiépítésével ugyanis az aszályos időszakokat lehetne kivédekezni (az elmúlt tél és az eddigi tavasz is aszályosnak számított, a mezőgazdászok már most megkongatták a vészharangot a várhatóan kevés és gyengébb minőségű termés miatt, ami élelmiszerár-drágulást hozhat), a kormány nemrég be is jelentette, hogy 10 évre elosztva 17 milliárd forintból fejlesztik az öntözőrendszereket. Jelenleg mintegy 80 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás, ezt szeretnék feltornázni a következő 20 évben mintegy egymillió hektárra.

Forrás: Pécsi STOP/sonline.hu/bama.hu/HírTV