Pécs: a ház olcsó, a lakás drága

2019. április 7. 15:55 2019. ápr. 7. 15:55

Legalábbis ez derül ki az Ingatlannet elemzéséből, amelyet a 2019. januári adatok alapján készítettek.

Sereghajtó Pécs a házak árában

Magyarország megyeszékhelyei közül Budapest után a 10 legdrágább település közé – a családi házak átlagos négyzetméter árai alapján – Pécs, Nyíregyháza, Eger, Szeged, Debrecen, Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Kecskemét és Veszprém kerültek – írja az Ingatlannet elemzője.

A top 11-be tartozó nagyvárosok közül idén januárban 300 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták a debreceni, győri, szombathelyi, székesfehérvári, kecskeméti és veszprémi családi házakat is. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken egy 100 m²-es családi házhoz átlagosan 30-34 millió forintért lehetett hozzájutni a téli hónapban. Az általuk felállított rangsor középmezőnyében Szeged az egyedüli. Itt 2019 januárjában a családi házak átlagos négyzetméter ára 278 ezer forint volt.

A versenyben leszakadva Eger és Nyíregyháza állnak a rangsor végén, ahol családi házainak átlagos négyzetméter ára idén januárban 234 ezer Ft/m² volt.

Érdekes módon a sereghajtó éppen a Dunántúl legnagyobb városa, Pécs lett. Itt egy 100 m²-es alapterülettel rendelkező házat idén januárban átlagosan 22 millió forintért kínáltak.

Bezzeg a lakások

A családi házak versenyétől eltérően, a megyeszékhelyek legdrágább téglalakásainak 2019. évi januári top 11-es rangsorába Miskolc, Kecskemét, Szombathely, Szeged, Eger, Pécs, Győr, Székesfehérvár, Veszprém és Debrecen kerültek.

Az Ingatlannet versenye élén 500 ezer Ft/m²-es átlagos árat meghaladva Debrecen áll. Mellette az élmezőnybe sorolható még Székesfehérvár és Veszprém is, melyek átlagára idén januárban meghaladta a 450 ezer Ft/m²-t.

Ahogy a családi házaknál, úgy a téglalakások középmezőnyében is megtalálható Szeged. Emellett pedig még ide sorolható Eger, Pécs és Győr is. Idén januárban Szeged és Eger téglaépítésű lakásainak átlagos négyzetméter árai már valamivel meghaladták a 400 ezer forintot is. A Pécsen eladásra kínált téglalakások egy négyzetmétere átlagosan 420 ezer forint volt. Győrben pedig Pécshez képest átlagosan 10 ezer forinttal voltak magasabbak a négyzetméter árak 2019. januárban.

Az Ingatlannet rangsorának hátsó soraiban Szombathely, Kecskemét és Miskolc helyezkednek el. Utóbbi két nagyvárosban 350-360 ezer Ft/m² volt a téglalakások átlagára idén januárban. Szombathelyen pedig egy négyzetméter átlagosan 340 ezer forintba került az idei év első hónapjában.

Forrás: Pécsi STOP/Ingatlannet