Különleges csellóünnep lesz április végén a Kodály Központban

2019. április 8. 13:32 2019. ápr. 8. 13:32

A gordonkairodalom egyik legszebb művét hallhatja a közönség a Pannon Filharmonikusok koncertjén, április 27-én a Kodály Központban.

A Pannon Filharmonikusok hétfői közleménye szerint a hangversenyen Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenye csendül fel elsőként, melyet Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltat meg, aki amellett, hogy neves zenei megmérettetések versenygyőztese, rendszeresen áll színpadra szólistaként a világ legismertebb koncerttermeiben. Az est folytatásában Dvořák VII. d-moll szimfóniáját élvezheti a közönség. A zenekart Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere dirigálja.

Dvořák művein keresztül válik hallhatóvá a cselló lelke a Pannon Filharmonikusok koncertjén - írják. A cseh zeneszerző művei közül leginkább e két alkotásában érhető tetten a szenvedéllyel, hősiességgel, bensőségességgel teli, szélsőséges érzelmi állapotokat felvonultató érett romantika, mely miatt kihagyhatatlannak estre számíthat a koncertre jegyet váltó közönség.

„A mű töretlen népszerűsége annak változatos és megkapó dallamvilágából, nagyszabású, romantikus versenymű jellegéből adódik. A sokszor hirtelen jelentkező dinamika, szín- és hangulatváltások, a fájdalmas, nosztalgikus és derűs szakaszok egymásutánisága, a széles ívű dallamok hiteles megformálása és az intenzív zenei kifejezés folyamatos igénye minden csellóművészt komoly feladat elé állít.” – foglalta össze a darabról a koncert karmestere, Vass András.

Az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben az est szólistája Alexander Buzlov orosz csellóművész Marie-Elisabeth Hecker helyett.

Buzlov pályája során a világ legjelentősebb csellóversenyein ért el első helyezést. A művész amellett, hogy hazájának legnevesebb koncerttermeinek állandó vendége, folyamatosan járja a világot: nemzetközi színpadokon játszik a komolyzene legismertebb együtteseivel és dirigenseivel.

A csellóverseny után elhangzó mű Vass András szerint a szerző legdrámaiabb alkotásai közé tartozik, melyen erőteljesen érződik Brahms hatása.

„Dallamvilágának sokszínűségével, a hangulatváltások fluktuációjával és formavilágával erőteljes rokonlelkűséget mutat a csellóversennyel. Az intim pillanatoktól a sodró erejű heroikus küzdelmeken át a drámai tetőpontokig viszi a hallgatót, majd a forradalmi hangulatú utolsó tétel fényes dúr záróakkordjaival helyezi fel a koronát a kompozícióra. Mindezt olyan vonalvezetéssel és formai érzékkel prezentálja, mellyel minden kétséget kizáróan a példaképének tekintett Brahms nyomdokaiba lép.” – mondta összegezve a VII. d-moll szimfóniáról a dirigens.

A koncertre jegyek a Kodály Központ jegypénztáraiban és online a jegymester.hu oldalon IDE kattintva vásárolhatók.

A hangversenyt ismét zártkörű klubest követi azok számára, akik a Pannonicum-bérletük mellé PannoniClub tagságot is vásároltak. Most Dvořák-kal, a sör hazájával és a cseh romantikával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A sör és sörkorcsolya kóstoló mellett a téma szakértői beszélgetnek a pódiumon.

Forrás: pecsistop.hu