Bántalmazhattak több ápoltat is a mozsgói szociális otthonban

2019. április 8. 16:29 2019. ápr. 8. 16:29

Bentlakókat ütlegeltek az ápolók, a fürdetés során férfi és női ápolt egy térben tartózkodott, a fogkefét mosógépben mosták - ilyen és ehhez hasonlókról számolt be egy civil szervezet a mozsgói szociális otthon kapcsán az ombusdmannak.

A Népszava cikke szerint több videófelvételt küldött el az alapvető jogok biztosának egy civil szervezet, a felvételek a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthonban készültek és elég brutálisak.

Az egyik felvételen a lap szerint az látható, ahogy az egyik ápoló egy ágyban fekvő idős, magatehetetlen és mentális fogyatékossággal élő embert ütlegel. Egy másik felvétel fürdetés közben készült, a videón látható, hogy az ápoló egy férfit fürdetés közben többször megüt, a háttérben pedig egy női ápolt látható anyaszült meztelenül.

A bejelentő arról is beszámolt a lap szerint az ombudsman hivatalának, hogy kevés számú fogkefe volt az otthonban, tisztításukról pedig úgy gondoskodtak, hogy egy lyukas zacskóban tették be azokat a mosógépbe. A fürdetések előtt az is előfordult többször is, hogy söprűvel söpörték le a gondozottakat, majd egy szivaccsal mosták le őket. A bejelentő szerint 60 férfi ápoltra jut két borotva, kézfertőtlenítő vagy szappan általában nincs, emiatt sokszor vannak fertőzések.

"Az ombudsmani hivatal munkatársai tavaly augusztusban előzetes bejelentés nélkül jelentek meg az intézményben, a gondozottak száma a látogatás időpontjában 132 volt. Az egészségügyi csoportvezető azt mondta, minden nap fürdetik a gondozottakat. Ezzel szemben az intézményvezető azt állította, csak 3-4 naponta. A négy fürdőhelyiség közül csak egyben folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan. A fürdőhelyiségben két szivacsot láttak a hivatal munkatársai, kérdésükre azt mondták, ezeket használják a fürdetésnél, de mindig fertőtlenítik őket. A vizesblokkok, mosdók nem teljesen akadálymentesek, ezért nem valósul meg az egyenlő hozzáférés elve."

A lap szerint a mozsgói otthon munkatársai felismerték a videókon szereplő helyiségeket, ám a felvételeken látható ápoltakat és az ütlegeléseket elkövető ápolókat már nem. Az ombudsmani jelentés szerint a bántalmazás ténye kétséget kizáróan nem megállapítható, ám az alapvető jogok biztosának hivatala nem rendelkezik nyomozati jogkörrel. Az ombudsman ezért felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, és ha igen, akkor vonja felelősségre az elkövetőit.

A lap idézte a jelentést is, miszerint "a nagy létszámú, a társadalomtól elzárt bentlakásos intézményekben bármikor fennállhat a fizikai visszaélések veszélye, ami általában rendszerszintű problémákra vezethető vissza."

Forrás: Pécsi STOP/Népszava