Sellye veri a megyét elnyert uniós forrásokban?

2019. április 9. 11:43 2019. ápr. 9. 11:43

Toronymagasan lenyomja még a csilliárdokat bezsebelő Mohácsot is, ahol a piac tetején parkoló autókat is kis tetőcskék védik. Legalábbis lakosságarányosan ez a helyzet Berkecz Balázs számításai szerint.

Berkecz Balázs Facebook-oldalán tette közzé a meglehetősen érdekes számokat.

„Gondoltam, hogy megnézem igaza van-e azoknak a kritikus hangoknak, miszerint csak a fideszes települések kapnak támogatást, és a többiek csak szívnak. A baranyai városokban az aktuális uniós támogatási ciklusban elnyert pályázatok összegeit vetettem össze a lakosságszámmal, és kiszámoltam az egy főre jutó támogatási összeget. Nos, a tények azt mutatják, hogy egyáltalán nincs igaza a károgóknak, mert a szinte minden pályázati fronton sikeresnek bizonyuló és fideszes többségű Mohács is csak a negyedik az egy főre jutó támogatásokban, míg a szocialista hátterű polgármestert megválasztó Sellye az első. Szigetvár veri a fideszes Pécset, Komlót és Harkányt is az egy főre jutó elnyert támogatások vonatkozásában.”

Az egykori Együtt volt politikusa szerint ez árnyalja azt a képet is, amivel egyes fideszes politikusok olykor már-már zsarolásszerűen kísértik a választókat, hogy ha a városvezetés színe nem egyezik meg a kormányéval, akkor az hátrányosan hat a településre. Mi most finoman fogalmaztunk, az ezzel érvelő jobboldali politikusok nem mindig szoktak.

Más kérdés, hogy mennyire számít valid mérőszámnak, ha lakosságarányosan osztjuk el a fejlesztéseket, ám az bizonyos, hogy árnyalja az eddigi képet.

Mohács a bezzegberuházások bezzegvárosa, 17 milliárdnyi uniós forrással büntette meg a Duna-parti települést a gyűlöletes Brüsszel, ez több, mint amit Sellye, Bóly és Villány kapott összesen. A szám azért érdekes, mert lakosságarányosan elosztva viszont a fenti három település éppen ebben a sorrendben előzi Mohácsot.

Az ötödik helyen Sásd, a hatodikon a – Sellyéhez hasonlóan – nem éppen fideszes városvezetésű Szigetvár áll, Pécsnek pedig csak ezután, a hetedik helyre sikerült befutnia. Pécsvárad a nyolcadik helyen áll, a kimondottan fideszes többségű önkormányzatú Harkány a kilencedik, a hasonló színezetű vezetéssel bíró Komló a tizedik.

Vannak egyértelműbb megyék is, például Tolna: itt elég jól tetten érhető volt, hogy – legalábbis a TOP-forrásokat illetően – a jobboldali szavazópolgárok 8-szor, vagy akár 13-szor annyit érnek, mint a többiek, amennyiben lakosságarányosan osztjuk el az uniós forrásokat.

Forrás: pecsistop.hu