Miközben a kormány a gyermekvállalást erőlteti, rengeteg helyen nincs gyerekorvos

2019. április 9. 14:46 2019. ápr. 9. 14:46

Tavaly országosan 60 ezer gyermek nem jutott helyben gyermekorvosi szolgáltatásokhoz, mert azokban a körzetekben nem volt helyben gyerekekkel foglalkozó doktor. A védőnői szolgáltatások és iskolai orvosok területi lefedettségével is vannak gondok a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint. A Dél-Dunántúl is érintett a problémákban.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány összesítette a tavalyi évet gyermekjogi szempontból, és a jelentésben több problémás pontot is felsoroltak.

Az egyik ilyen probléma a gyermekorvosok elérhetősége, a szervezet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva arról írt, hogy 2018-ban "több mint 60 000 gyerek nem fér hozzá gyermekorvosi ellátáshoz, tavaly 89 gyermekorvosi szolgálat maradt betöltetlen (6%). Békés, Nógrád és Tolna megyében a lakosság 14–16%-a számára nem biztosított az ellátás."

A jelentés ezen részéhez csatoltak egy térképet is, ezen jól látszik, hogy például a Dél-Dunántúl kétharmadán sem jó a helyzet.

A legkiugróbb arányszámmal - az egész országban - Tolna megye rendelkezik, itt a lakosság 15,8 százaléka (3423 ellátandó lakos) nem jut helyben gyermekorvoshoz. Somogyban az arányszám 12,8 százalék (3089 ellátandó lakos), Baranyában ehhez képest csak 1,4 százalék (525 ellátandó lakos) az arányszám.

A védőnők és az iskolai orvosok kapcsán a jelentésben a következő olvasható:

"A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatása szerint 2018-ban az összes védőnői állás 7%-a maradt betöltetlen, úgy is, hogy helyettesítéssel oldják meg a területi és vegyes védőnői szolgálatokhoz való hozzáférés tizedét, és ők a megyék felében a miniszteri rendeletben foglalt 250 fő maximális ellátottszám feletti terheléssel dolgoznak. A területi egyenlőtlenségek szembetűnőek: Budapesten és Pest megyében dolgozik a területi és vegyes védőnők közel 40%-a, Nógrád megyében az állások közel harmada (27%) betöltetlen.

(...) A teljes állásban foglalkoztatott iskolaorvosok átlagosan 10%-kal több tanulót látnak el a maximálisan megengedett ellátottszámhoz képest, míg Vas megyében több mint háromszor (311%), Nógrád megyében több mint kétszer (208%) annyi tanuló ellátásáért felelősek."

A térkép szerint Baranyában a védőnői állások 9 százaléka, Tolnában szintén 9, míg Somogyban 8 százaléka betöltetlen (ez területi és vegyes védőnői szolgálatokat takar).

A betöltetlen rész-, vagy teljes állású iskolaorvosi szolgálatok aránya Baranyában és Tolnában 4-4, míg Somogyban 12 százalék az alapítvány 2018-as gyermekjogi jelentése szerint.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a kormány évek óta próbálja ösztökélni a lakosságot a minél nagyobb gyermekvállalásra (csok, adókedvezmények, stb.), akkor különösen pikánsak a fentebb mutatott számok a gyerekek ellátásáról.

Forrás: Pécsi STOP/Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány