Tóth: nemcsak Európa, de Magyarország jövőjéről is szól az EP-választás

2019. április 10. 21:20 2019. ápr. 10. 21:20

Az MSZP-P pártszövetség EP-választási programjáról beszélt Tóth Bertalan Pécsen. A szocialista párt elnöke szerint szükség van az uniós minimálbérre és nyugdíjra, a Fidesznek pedig létkérdés a hatalom megtartása.

Félszáz ember előtt tartott fórumot szerda késő délután Pécsen Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke a Slyven étteremben, a téma a közelgő európai parlamenti (EP) választás volt.

Az esemény elején Szakács László, a párt megyei elnöke, az Országos Elnökség elnökhelyettese arról beszélt, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listája olyan ajánlat, amellyel reményeik szerint minél több embert tudnak megszólítani. Olyan javaslatokat tettek, amik sok embert érintenek (uniós minimálbér, uniós minimálnyugdíj, stb.) Arra is kitért, hogy az MSZP-P az összefogást és az egységet képviseli.

Sok dolog történt, amit pár hónapja még senki nem hitt volna el

Szakács László után Tóth Bertalan kezdett bele az EP-választási program ismertetésébe. Mint elmondta, az előző választás után nem gondolták volna, hogy ilyen fontos lesz ez az uniós választás, mert az előzőekben sosem tűnt annak. De a mostani EP-választás más: lehet arról beszélni, hogy nemcsak Európa, de Magyarország jövőjéről szól ez a szavazás. Ha így halad tovább a jelenlegi kormányzat, akkor az is előfordulhat, hogy az uniós támogatások nem jutnak el az országba, és az is előfordulhat, hogy emiatt a kormányfő azt mondja, akkor ne is legyünk uniós tagok - fejtegette.

Tóth kitért a tavalyi Sargentini-jelentésre, amelynek elfogadását előzőleg senki nem látta, az pedig nagy meglepetést okozott, hogy az Európai Parlament végül kétharmaddal elfogadta a magyar jogállamisággal foglalkozó jelentést.

Azt sem látta előre senki, hogy az Európai Néppárt (EPP) felfüggeszti a Fidesz minden jogát, és így a Fidesz nem tudja képviselni a magyar érdekeket az Európai Parlamentben.

Tóth Bertalan szerint az Európai Parlament többek közt a jogállamiság helyreállítását, a korrupció felszámolását kérte, de a Fidesz ezt nem fogja megtenni, ez pedig egyenes út a kizáráshoz. Ismert az a német-belga javaslat is, amely a 2021-es uniós támogatásokat már a jogállami feltételek meglétéhez kötné, ez is figyelmeztetés a Fidesznek - magyarázta a hallgatóságnak.

Az MSZP elnöke szerint ezek miatt kell az MSZP-P közös listájára szavazni, mert a két párt listáján szereplők két európai pártban (Európai Szocialisták Pártja és a zöldek) tudják egyszerre képviselni a magyar érdekeket.

Tóth Bertalan arra is kitért, hogy az európai szélsőjobbos erők - ahol mostanság a Fidesz is forgolódik - a nemzetek Európáját akarják, minél kevesebb közös szabállyal, mert akkor minél kevesebbet kell betartaniuk, és otthon tovább folytathatják a korrupciós üzelmeket.

Tóth úgy látja, a Fidesz jellemző kampánytémája, a migráció itthon ötöd-hatodrangú kérdés az embereknek, egy közvéleménykutatás szerint jobban aggódnak a megélhetésük, az egészségügy, az oktatás és a korrupció miatt. Az embereket az jobban érdekli, hogy hó végéig ki tudjék-e húzni a bérükből. Erről viszont a Fidesz nem beszél - tette hozzá.

Uniós minimálbér és nyugdíj

Az MSZP ezért szeretné elérni, hogy valósuljon meg a szociális Európa programja, mert szerintük minél több közös uniós szabályozás kell, amik garantálhatják az emberek biztos megélhetését.

Tóth Bertalan elmondta, szükség lenne kötelező uniós minimálbérre, amely 750 euró (kb. 240 ezer forint) lenne. A nagy techcégek (Google, Facebook) alig egy százalékot fizetnek be itthon az államkasszába, ha az ilyen óriásvállalatok adózása uniós szinten is szabályozva lenne, akkor abból a bevételből már el lehetne ezt a célt érni.

Szükség lenne az uniós minimálnyugdíjra is, amely 300 euró (kb. 90 ezer forint) lenne. ennek kellene a minimálszintnek lennie, amit minden nyugdíjas megkap, természetesen a differenciált nyugdíjszámítás is megmaradna. Ugyanennek kellene a családi támogatások rendszerére is vonatkoznia.

Fontos a környezetvédelem

Az MSZP-P koalíciója Tóth Bertalan szerint Magyarország első baloldali és zöld koalíciója. A környezetvédelemre és a megújuló energiaforrásokra azért van szükség, mert a mostani döntések a jövő generációját is érintik, ezért kell a klímavédelemben is minél több közös szabály. A klímavédelem kapcsán megjegyezte, a Párbeszéd képviselőjét, Jávor Benedeket - aki a közös listán a negyedik helyen áll - nemrég környezetvédelem kategóriájában az Év EP-képviselőjévé választották.

Az energiaszegénységet, lakhatási válságot is kezelni kell nemcsak Európában, de itthon is, a program célkitűzései a jövő Európájáról szólnak ezért.

Olyan Európát szeretnénk, ami nemcsak egy közös piacról, hanem az emberek közti együttműködéséről és a köztük lévő szolidaritásról szól

- zárta beszédét Tóth Bertalan.

Az MSZP hisz a piacgazdaságban, de meg kell rendszabályozni a tőkét

A hallgatóságból több kérdést, észrevételt kapott az MSZP elnöke.

Egy férfi arról beszélt, hogy az Európai Baloldal támogatja az EP-választáson a pártot, ennek kapcsán pedig megjegyezte, minél több ellenzékinek kell részt vennie a szavazatszámláló és egyéb bizottságok munkájában, hogy a csalás lehetőségét ki lehessen zárni.

Egy másik férfi arra kérdezett rá, hogy kinek a kezdeményezése az uniós minimálbér és nyugdíj. Arra is kíváncsi volt, hogyan lehetne az EU-n belül elérni a környezetvédelmi paradigmaváltást, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek. egy harmadik férfi arról beszélt, hogy a Fidesznek semmilyen programja sincs, csak a migránsozást tudják ismételgetni, aminek sokan bedőlnek.

Tóth Bertalan a kérdésekre, észrevételere válaszul elmondta, az Európai Szocialisták Pártjának programjában is benne van a minimálbér és -nyugdíj ötlete, de a német szociáldemokratáknál is szerepel. arra is kitért, hogy az MSZP azt nem támogatná, hogy átlagbér alapján legyenek kiszámolva a minimálbérek és nyugdíjak, mert így a kelet és nyugat közti különbség megmaradna, és nem lenne felzárkóztatás a nyugati bérszínvonalhoz. Hozzátette, ugyanilyen minimális bérek kellenének az egészségügybe, hogy az orvosok és ápolók ne menjenek külföldre.

Arról is beszélt, hogy a környezetvédelmi paradigmaváltás már látszik a társadalmakban, de ehhez is szükség lenne minél több közös uniós szabályozásra, amely a nagyvállalatokat fogná vissza ilyen szempontból.

Szerinte a tőke érdeke a nemzetállamokban van, az illiberális államvezetők a tőkét szolgálják ki, elég csak megnézni az itthoni adórendszert, a nyereségadót, vagy elég a rabszolgatörvényre gondolni. Egy külföldi befektető idecsábítása több milliárd forintos kiadás az államkasszából. Meg kell rendszabályozni a tőkét, ám ez Tóth szerint nem antikapitalista beszéd, mert az MSZP hisz a piacgazdaságban, a kapitalizmust működő rendszernek vélik, de nem kell hagyni, hogy korlátlanul működhessen.

A Fidesz számára a gazdasági növekedés cél, hogy minél több pénzt beszedhessen aztán. Az MSZP-nek eszköz a gazdasági növekedés, hogy ezáltal több jusson a szociális ellátásokra, egészségügyre, oktatásra - magyarázta.

Tóth Bertalan szerint Orbán azon ötlete, hogy a migráció kezelése legyen tagállami szintű, az azért rossz, mert ha az EU nem egyezik meg sok pénzért Törökországgal, hogy megállítsa a menekülthullámot, akkor vajon Magyarország hogyan tudta volna egyedül megtenni. Ezért van szükség a közös célokra, amikben persze lehet vitatkozni.

A Fidesznek létkérdés a hatalom Tóth szerint

Egy férfi szerint az MSZP EP-választási jelszava ("Haza, szeretet, Európa") kissé kereszténydemokrata színezetű, Tóth Bertalan szerint a hazaszeretet nem lehet pártfüggő. Hozzátette, nem is szabad hagyni, hogy egy párt kisajátítsa magának ezt.

Egy másik kérdező arra volt kíváncsi, hogy lesznek-e még hasonló megmozdulásai az ellenzéknek, mint ameilyenek decemberben voltak a Parlamentben és például a köztévé székházánál. Az MSZP elnöke erre válaszolva elmondta, a kampány miatt nincs parlamenti ülésnap jelenleg. Kitért arra is, hogy ugyan januárban az MSZP javasolta az EP és az önkormányzati választás kapcsán a közös ellenzéki listát, ezt az EP-választás kapcsán a többi ellenzéki párt elvetette. Az sem lett volna rossz, ha az ellenzék tömbösödött volna, mert akkor kevesebb elveszett szavazat lenne, ami a Fidesznek kedvezne.

Hozzátette, az önkormányzati választás kapcsán viszont egyre több helyen koordinál és egyeztetet az ellenzék a közös listákról (példul Pécsen és szombathelyen, valamint több más városban). Változást akkor lehet elérni az utcán, ha több százezren mozdulnak meg - ilyen még nem volt. De ha egyre több lesz az ellenzéki polgármester és ellenzéki többségű képviselő-testület, az már megváltoztathatja a mostani berendezkedést. Budapesten egy ellenzéki főpolgármester már nagyon jó mozgósító erőt tud adni, és ha lesz fordulat az önkormányzati választáson, akkor Magyarországon is lesz - magyarázta.

A fórum végén előkerült a migránsozás kérdésköre újfent, egy kérdezőnek válaszolva Tóth Bertalan elmondta, a mérhetetlen mennyiségű pénz (napi százmillió kormányzati reklámra) megteszi a hatását. Sajnos erre fogékonyak az emberek, haragudni sem lehet rájuk. Ezzel nem lehet versenyezni, abban tud hinni, hogy a többség még mindig nem dőlt be a propagandagépezetnek.

Arról is szó volt, hogy a falvakban a Fidesz erősebb. Az MSZP elnöke úgy látja, lépésről lépésre kell haladni: először a városokban, majd utána a falvakban kell nyerni.

Tóth Bertalan szerint a Fidesz eljutott arra a szintre, hogy a hatalom számukra létkérdés, a személyes szabadságuk kérdése. Egy kormányváltás már nem azt fogja feltétlenül jelenteni, hogy a mostani kormányzati képviselők ellenzékbe mennek. Lehet, hogy inkább bíróságra, tanúvallomásokra kell majd járniuk - tette hozzá.

Szakács László zárszóként elmondta, amióta létezik az Európai Unió, azóta van béke Európában. És a kulturális különbözőségek ellenére hatékony együttműködés van a tagországok közt. Ezért kell mindezeket minél több embernek elmondani, el kell menni szavazni, és az MSZP-P listájára kell voksolni.

Forrás: Pécsi STOP