Fiatalokat segítő uniós programot jelentett be Ujhelyi István

2019. április 14. 19:06 2019. ápr. 14. 19:06

Ötpontos, fiatalokat segítő európai uniós programot hirdetett vasárnapi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője.

Az MSZP-Párbeszéd (MSZP-P) közös EP-listájának politikusai a többi között szociális európai bérlakás-programot és szintén szociális alapú diák- és hallgatói ösztöndíjakat is finanszíroznának uniós forrásból.

A javaslatok között szerepel, hogy végre kell hajtani az úgynevezett Hazaváró-programot, és határozottan kell képviselni a kivándoroltak érdekeit. A két párt emellett az oktatás fejlesztésére is fordítana uniós forrásokat.

Átfogó ifjúsági akcióterv kidolgozását is szorgalmazzák, amely a kisgyermekkortól a munkába lépésig kíséri végig a fiatalokat.

Ujhelyi István kijelentette: a fiatal korosztály számára a leginkább húsbavágó, hogy Magyarország marad-e az Európai Unióban, vagy kisodródik onnan. A fiatalok jelenleg is az egyik legelhanyagoltabb korosztálya az uniónak - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány a leggazdagabbakat vagy a legbátrabbakat támogatja, ezért azoknak kívánnak segíteni, akik félnek adósságcsapdába kerülni.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője a tájékoztatón arra mutatott rá, hogy a mai fiataloknak a hatalmas állami támogatásokat kapó kínaiakkal, vagy a jól képzett szingapúri vagy amerikai fiatalokkal kell majd versenyezniük vagy együttműködniük, ezért szerinte haladéktalanul neki kell állni egy a magyar sajátosságot figyelembe vevő, de a globális kihívásokra választ adó oktatási reformnak.

Az MSZP-Párbeszéd közös listáján szereplő független Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője a fiatal korosztály bevonását szorgalmazta a politikai döntéshozatalba. Kijelentette azt is: Magyarországon "emigránskrízis" van, ezért olyan ország kialakítását tartotta szükségesnek, ahonnan a fiatalok nem kényszerülnek kivándorlásra.

Ujhelyi István kérdést kapott a DK európai egyesült államokról szóló elképzeléséről. Azt felelte: illúzió az Amerikai Egyesült Államok európai megvalósítása, ehelyett a béke, a stabilitás, az állandó fejlődés és a kiszámíthatóság biztosítására van szükség. Szociális Európát szorgalmazott, ami nem forma, hanem tartalom - mondta.

Barabás Richárd ezt a fenntarthatósággal egészítette ki, és kijelentette: egyes döntéseknél, például a külügyek terén nagyobb integrációra lenne szükség, de például az oktatást még nemzeti szinten sem érdemes tartani, önkormányzati szinten kellene kezelni.

Forrás: MTI