A Biokom szerint IGENIS KEVÉS adatot adtak ki

2019. április 17. 11:27 2019. ápr. 17. 11:27

Sok, kevés, ingyen vagy drágán – dúl az adatháború, amióta a TAKA 2019 nevű társaság elkezdett közérdekű adatokat kikérni pécsi önkormányzati cégektől. Most a Biokom fordult hozzánk, korábbi cikkünk egy bekezdését sérelmezve – az olvasókra bízzuk, hogy igazuk lehet-e.

Sok

Mint ismert, az ügyvédekből verbuválódott TAKA 2019 újabb és újabb közérdekű adatcsomagot kér ki pécsi önkormányzati cégektől. A témával legutóbb akkor foglalkoztunk, amikor kiderült: míg a Tettye Forrásház 1,3, a PSN Zrt. pedig 4,8 millió forintot kért el a közérdekű adatokért cserébe a TAKA 2019 szervezettől, addig a Biokom Nonprofit Kft. ingyen adta át a kért információkat.

Kevés

A cikk kapcsán a Biokom fordult hozzánk közleményével. A cég szerint nem igaz a cikkünkben az, hogy „A kért adatok mennyisége között jelentős különbség nincs, így nehezen magyarázható a PSN Zrt vagy a Tettye Forrásház Zrt. irreálisan magas költségigénye, hacsak azzal nem, hogy céljuk, az adatok nyilvánosságra kerülésének elhúzódása"

Szerintük a kért adatok mennyisége között jelentős eltérés van.

„A Közérdekű Adatokért 2019 Egyesület (TAKA 2019) által közzé tett és a Pécsi Stop oldalán is megjelent cikkekből egyértelműen megállapítható, hogy a kért adatok terjedelme és összetettsége a három hivatkozott társaság esetében nem összevethető, kizárólag az ügyvédi, tanácsadói, reklám PR tevékenységre vonatkozóan egyezett az adatkérés. A PSN Zrt. felé megfogalmazott információs igény a bérköltségre, a gépjárművek számára, az egyesületenként, szakosztályonként megbontott állami támogatásra; a Tettye Forrásház Zrt. esetében pedig a csatornahálózat építésére, felújítására, üzemeltetésére, a számla és teljesítésigazolás szintű alvállalkozókra vonatkozott.

Mindkét esetben rendkívül részletes és a teljes tevékenységet átfogó adatkérési igény vetődött fel, míg a BIOKOM Nonprofit Kft. esetében a Társaság 2015-2019 évek közötti időszakára szóló, mindösszesen 60 szerződés megküldésével teljesíthető volt az adatkérés. Miután ezek az iratok digitálisan rendelkezésre álltak, azokat nem kellett papír alapon kiadni (azaz másolási költség nem terhelte a céget) és a társaság iratkezelési rendszeréből külön munka elvégzése nélkül lekérdezhető volt, az erre vonatkozó 301/2016. (IX.30.), a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló kormányrendelet alapján, költség felszámítása nélkül tett eleget”

- így a Biokom.

Tényleg?[

/p]

Mi ebben a témában nem is mondunk mást, beszéljenek a tények, döntsenek az olvasók. Mutatjuk a TAKA 2019 PSN Zrt-nek küldött adatkérő levelének lényegi részét:

és a Biokomnak küldött levelet:

Sajna tárgynyereményt nem tudunk felajánlani annak, aki megtalálja a kikért adatok közötti majdnem 5 millió forintnyi különbséget, de enélkül is érdemes összevetni a két levelet.

Forrás: pecsistop.hu