Mászófalat terveznek a PMFC Stadion utcai pályájára

2019. április 17. 11:51 2019. ápr. 17. 11:51

Megjelent a pécsi önkormányzat 2024-ig tartó ötéves sportkoncepciója, a sok fejlesztés mellett a PMFC Stadion utcai pályájára például mászófalat terveznek. De lehet, hogy lesz műanyag sípálya és sportlövészet is a területen.

Az áprilisi pécsi közgyűlés egyik előterjesztése a 2019-2024 közti városi sportkoncepcióval foglalkozik.

A sok fejlesztés mellett (felnőttjátszóterek, a PVSK új focipályája, stb.) a tervezet számol egy PTE "Sportsziget" Sportparkkal is, amely több mint 62 ezer négyzetméteren helyezkedne el.

A koncepció szerint a sportsziget Uránváros északi részén, a mostani PMFC területén helyezkedne el (a Szántó Kovács János utca, Szigeti út, Stadion utca, Acsády Ignác utcák határolta tömbről van szó), a kialakítandó és 0-24 órás intervallumban igénybe vehető sportparkot a nyugati városrész 35 ezer lakója, és az egyetem 15 ezer hallgatója használhatná.

A tervezet szerint fedett és szabadtéri sportolási lehetőségek állnának a látogatók rendelkezésére, mint "a futás, vagy kültéri kondicionális képességek fejlesztésére alkalmas eszközök, emellett a család egysége számára is lehetőséget kínál gyermekjátszóterek kialakításával. A modern sportok iránt érdeklődők számára további terek alakíthatók ki, így (...) otthonra találnak a falmászás, bmx, görkorcsolya sportágak kedvelői is. A műanyag sípálya a régió unikumaként elérhetővé válik a lakosság számára."

A tervezet szerint a sportsziget konceciója egy földrajzi területen egyesíti magában a "az egyetemi, városi és honvédelmi igényeket, és az egyetem élsportja mellett az egészségsportnak hódolók, és rekreációs lehetőséget keresők számára is vonzóvá válik." A sportszigettel szemben az is elvárás lesz, hogy környezettudatos elemekből épüljön, és kerekesszékes és fogyatékkal élők is igénybe tudják venni.

A területen a PEAC számára alakítanak ki egy nagy sportpályát, kétezer fős keletre néző lelátóval, de terveznek még strandröpladba-, kézilabda-, streetball- és futópályákat is.

Emellett egy multifunkciós csarnokot is kialakítanának a tervezet szerint, amelyben az asztalitenisz, a birkózás, a vívás, a kézilabda, a kosárlabda, a futsal, a röplabda, a boccia, a csörgőlabda, és a kerekesszékes kosárlabda edzési és versenyzési lehetőségeit teremtenék meg.

"A sportlétesítmény, a honvédelmi igényeknek megfelelve, alkalmas lesz a szabadidős tevékenységként űzött sportlövészet széles körű megismertetésére és biztonságos, szervezett keretek közötti gyakorlására. A küzdősportok munkacsarnoka a honvédelmi szempontból is kiemelten fontos sportágak – küzdősportok, vívás, lövészet – edzéseire, vagy akár az elsősegélynyújtás és a tájékozódási ismeretek oktatására is. Az új modern közösségi terek kialakításába jól illeszkedik az E-sport. A sportág versenyzői hatékonyan fejleszthetik a készségeiket, a gyorsaság, a szem-kéz koordináció, és döntések meghozatala tekintetében, mindezt csapatban összedolgozva, elérve a stratégiai, és mentális képességeik javulását"

- olvasható a városi sportkoncepcióban.

Hogy erre honnan lesz pénz, az konkrétan a sportszigettel foglalkozó részből nem derül ki, de mivel a Pécsi Tudományegyetemé lenne a fejlesztés, gyaníthatóan a Modern Városok Program lenne az egyik forrás, ahonnan a fejlesztésre szánt pénzek érkezhetnek.

Forrás: Pécsi STOP