Régészeti Múzeum: másfél milliárd sem elég rá, több elképzelést kihúznak a tervekből

2019. április 17. 14:45 2019. ápr. 17. 14:45

Annyira sokszor nem sikerültek a Régészeti Múzeum megújítására kiírt közbeszerzések az elmúlt években magasabb beruházói árajánlatok miatt, hogy a pécsi városvezetés most úgy döntött, karcsúsítják a projektet, jó pár ötletet kiselejteznek. Várhatóan 517 milliót vissza kell emiatt fizetni az államnak.

Az áprilisi közgyűlésen sok egyéb előterjesztés mellett a pécsi képviselő-testületnek a Régészeti Múzeum sorsáról is tárgyalnia kell.

A Régészeti Múzeum felújítása 2015 óta van napirenden, ebben az évben jelentette be azt a városvezetés, hogy másfél milliárd forintból (mely teljes egészében uniós forrásból érkezett) rakják rendbe és újítják fel a dzsámi mögött álló Széchenyi téri épületet, melyben integrált régészeti-néprajzi-várostörténeti kiállítást hoznak létre. A régi tervek szerint mintegy 1600 négyzetméternyi kiállítóteret alakítottak volna ki, de az udvart is befedték volna.

"A létesítmény pinceszintjén lesz a régészeti ásatási bemutató, a földszinten, illetve az emeleten pedig várostörténeti, néprajzi kiállítóhelyek és a múzeumi funkciónak megfelelő terek, kutatószobák létesülnek"

- olvasható korábbi cikkünkben.

Ám ebből a mostani előterjesztés szerint szinte alig fog megvalósulni bármi is.

"A projekt kapcsán az engedélyezési és kiviteli tervek elkészültét követően, valamint 5 db eredménytelenül lezárult belsőépítészeti tervezési közbeszerzési eljárást követően a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 84/2018. (III.28.) döntése alapján megindult a kiviteli közbeszerzési eljárás (magában foglalva a kiállításépítési és belsőépítészeti tervek elkészítésének feladatát).

A projekt kapcsán a kivitelezési közbeszerzési eljárás eredménytelen lezárására a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 76/2019 (III.13.) sz. határozatával került sor.

A közbeszerzési eljárás kapcsán a határidőn túl 2 db ajánlat érkezett, melyek közül az olcsóbb 623 millió forint + ÁFA összeggel haladta meg rendelkezésre álló keretet"

- olvasható a dokumentumban.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Merza Péter által szignózott előterjesztés szerint ha továbbra is azonos tartalommal írják ki a következő közbeszerzéseket, akkor azokra ugyanúgy csak magasabb árajánlatokat fognak kapni. Az egyetlen megoldás az lehet, ha a beruházás bizonyos részeit kiveszik a tervekből.

A javaslat szerint teljesen új engedélyezési műszaki terveket kell készíteni, és a következő pontoban lesz változás:

  • Az alsó szint eredeti tartalom szerint valósul meg, az udvar lefedésének elhagyásával, és az információs pontot áthelyezik.
  • A pinceszintre tervezett tartalmat teljesen elhagyják (régészeti ásatási bemutató).
  • Az emelet kiállítássá alakítása is kikerül a tervekből.
  • Ami lesz: felújítják a külső homlokzatot, mindenhol nyílászárókat cserélnek (és nyilván a földszinti térbe helyezik el a kiállításokat).

    A pécsi önkormányzatnak bruttó 20 millió forintot kell soron kívül adnia a dokumentum szerint a Janus Pannonius Múzeumnak az új tervek kialakítására. Maga a beruházás a csökkentett tartalom miatt a korábbi másfél milliárd forint helyett 982 millió forintba fog kerülni, ezért az önkormányzatnak a korábban elnyert összegből 517 millió forintot vissza kell utalnia a Magyar Államkincstárnak.

    A projekt eredeti véghatárideje idén június 21. lett volna, ám ezt átírják.

  • Új tervanyagok elkészítése, engedélyeztetés lefolytatása: 2019. október 31.
  • Új közbeszerzési eljárás lefolytatása, lezárása: 2020. március 30.
  • 9 hónapos kivitelezéssel számolva: 2020. december 31.
  • A projekt záráshoz szükséges dokumentáció összeállítása: 2021. február 28.
  • Forrás: Pécsi STOP