Inez mosolya: szerelemből vett portrék

2019. április 20. 12:58 2019. ápr. 20. 12:58

Kosári Aurél gyűjteményéből nyílt kamarakiállítás Pécsett a Modern Magyar Képtárban portrékból, jelentős hazai és pécsi festők műveiből.

A Janus Pannonius Múzeum szervezésében nyílt kamaratárlat Kosári Aurél gyűjteményének darabjait mutatja be. „Aki szereti a tárgyakat, szerelemből vásárol – mondta a kiállítás megnyitóján a JPM igazgatója, Csornay Boldizsár.

A tárlat Luigi Loir festményéről, Inez portréjáról kapta a címét. A Belle Époque kedvelt francia városfestője Kosári Aurél egy rokonát ábrázolja – az ismert pécsi gyűjtő a megnyitón tett ígéretet arra, hogy egy alkalommal mesél arról, miként kerültek és kötődnek hozzá a kiállítás képei.

A tárlaton 19. századi portrék és neves pécsi festők - Muzslai Kampis Margit, Johann Hugó, Lantos Ferenc, Lenkei Jenő, hogy csak néhányukat említsük – munkái kaptak helyet. Látható Martyn Ferenc három munkája is, köztük egy korai, Franciaországban festett tájképe. Kiemelt darabjai még a tárlatnak Gábor Jenő művei.

A kiállítás megnyitóján Nagy András osztályvezető Mona Lisa mosolyához hasonlította a tárlat egyik főszereplőjét, Inezét, kiemelve a változatosságát és titokzatosságát.

Önálló eleme a kiállításnak Nagy Mária, az 1935-ös Miss Európa második helyezettje, akit Miss Dunaként ismert meg a korabeli Európa. A modell-táncosnő életéről és a modern kori szépségversenyek kialakulásáról Gettó Katalin beszélt. Mint mondta: a szépségversenyek, ahogy ma ismerjük őket, alig 100-120 évesek és a fürdőzés kultúrájához kötődnek. Ugyanakkor a demokrácia és a nők véleményének megjelenítését illetően fontos mérföldkövek lettek. Gettó Katalin beszélt Nagy Mária életútjáról, aki véletlenül járt Párizsban a szépségverseny idején és arról is, hogyan befolyásolta pályáját a politika és az ország jobbra tolódása.

Az Inez mosolya június 2-áig látható a Modern Magyar Képtárban.

Forrás: pecsistop.hu