118 napot kell várni Pécsett jelentős gerincműtétre

2019. április 23. 09:14 2019. ápr. 23. 09:14

204 napot kell várni gerincstabilizáció-beavatkozásra a Dél-Dunántúlon, közel négyszer többet, mint az országos átlag. Pécsett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adatbázisa szerint a jelentős, kiterjesztett gerincműtétre 118 napot vár jelenleg a páciens.

Áprilistól megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistalekérdezésre szolgáló adatbázisa, melynek köszönhetően az Mfor.hu szerint a tervezett várakozási idő mellett az elmúlt 6 hónap adatai alapján összesített tényleges várakozási időt is mutatja.

A lap megjegyzi, a két időtartam között jelentős különbségek vannak. Akad olyan műtét, amire akár éveket is várnia kell a pácienseknek, a gyakorlatban jellemző várakozási idő viszont ennél jóval rövidebb.

Az intézményi lebontású várólista-oldalon már három időpont található: az átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt 6 hónapban, az átlagos tervezett várakozási idő és a legutóbb tervezett időpont.

A lap szerint gerincstabilizáció-beavatkozás szempontjából a Dél-Dunántúlon rosszabb a helyzet az országos átlagnál. A megelőző 6 hónapban az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, a Dél-Dunántúlon viszont 204 nap.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban a NEAK nyilvántartása szerint 1 nap volt az átlagos tényleges várakozási idő, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 4, a Pécsi Tudományegyetemen viszont 226 nap. A PTE intézményében 124-en vannak várólistán, az előző 6 hónapban 115 volt az ellátott esetek száma.

Pécsett a jelentős, kiterjesztett gerincműtétekre is többet kell várni. Míg országosan átlagosan 67 nap a várólista, Pécsett 118 nap múlva kerül a páciens a műtőasztalra. Erre a beavatkozásra a NEAK szerint jelenleg 22-en várnak.

Forrás: pecsistop.hu/Mfor.hu