Klasszikus és kortárs lesz egyszerre a Pécsi Nemzeti Színház következő évada

2019. április 24. 13:41 2019. ápr. 24. 13:41

13 új bemutatóval készül a 2019/2020-as évadra a Pécsi Nemzeti Színház, ezekből hármat már az idei évad végén el lehet csípni. A színház jobban nyitni fog a középiskolások felé, és új honlappal is előrukkol.

A 2019/2020-as évadról tartott sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a Pécsi Nemzeti Színház vezetése a teátrumban.

Rázga Miklós, a színház igazgatója elmondta, az új évadra a bérletek árusítását május 13-án 10 órától kezdik meg, és ugyenezen a napon startol az új honlapjuk is, az évad végére pedig úgy számítják, hogy elérik a 125 ezres fizető nézőszámot. Rázga kitért a jegyvásárlásokra, az online vásárlás már az egész jegyértékesítés 40 százalékát kiteszi, többek közt ezért is alakítják át dinamikusabbra a színház honlapját. Hozzátette, a környezettudatosság jegyében kevesebb papír alapú reklámanyagot fognak használni, inkább az online reklámot erősítik majd.

A teátrum vezetője elmondta, a következő évadban még inkább nyitni fognak a középiskolás korosztály felé (akik a nézők közt is nagy csoportot alkotnak), az új évad műsorterve is ezt tükrözi. A középiskolákkal való együttműködés érdekében Rázga azt is felajánlotta a Pécsi Tankerületet vezető - és a sajtótájékoztatón részt vevő - Páva Péternek és a tanároknak, hogy ha igény lesz, akkor rugalmasabban tudnak előadásokat meghirdetni. A Mobil című új előadáshoz pedig a középiskolások segítségét is kérni szeretnék - tette hozzá.

Páva Péter tankerületi vezető arról beszélt, a színházra nevelés fontos feladat, az iskoláknak ezért is jó, ha olyan darabokat láthatnak a színházban, melyekről tanulnak. A cél az, hogy önálló színházba járó réteget neveljenek az iskolákban - magyarázta.

Uhrik Dóra táncművész, a Pécsi Balett vezetője a május végén startoló VII. Pécsi Családi Színházi Fesztivál kapcsán elmondta, ugyan a Pécsi Balett már második évada független, a kooperáció nem szűnt meg a Pécsi Nemzeti Színházzal. A fesztiválon a Bozsik Yvette rendezte Csipkerózsika lesz a nyitódarab (ez a színházzal közös munka), a 60 perces műből már 50 perc teljesen készen van. A balett és a színház következő közös bemutatója az új évad elején, szeptember 13-án lesz (Carmina Burana, Vincze Balázs rendezésében).

Gulyás Dénes a következő évad kapcsán az operatagozat bemutatóiról beszélt. Lesz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen A vihar kapujában című opera, Bizet Carmen-jét francia nyelven, feliratozva játsszák majd. Gulyás hozzátette, az elmúlt években mintegy hatvan fiatal operaénekes fordult meg a Pécsi Nemzeti Színházban. A középiskolások felé nyitás kapcsán az operatagozat vezetője megígérte a tanároknak, hogy ha kell, pár énekessel az iskolákhoz is kimennek, hogy egy-egy operadarabot jobban megérthessenek a fiatalok.

Rázga Miklós elmondta, az új évadban a nagyszínházban kifejezetten klasszikus darabokat lehet majd látni, viszont a kamaraszínház programja kortárs lesz. A bérletstruktúrán is alakítottak kicsit, átláthatóbbá vált a rendszer - tette hozzá.

A színházigazgató újságírói kérdésre elmondta, hat végzős színihallgatót szerződtettek az új évadra (ők korábban is itt játszottak már: Arató Ármin, Bach Zsófia, Bera Márk, Bergendi Barnabás, Fekete Gábor és Takaró Kristóf).

A Pécsi STOP kérdésére, hogy lehet-e már valami közelebbit tudni a kulturális taó-rendszer helyébe érkező új szisztémáról, és hogy ez mekkora támogatást is jelent a színháznak, Rázga Miklós azt mondta, ők úgy tudják,kevesebbet nem kaphatnak, mint amennyi taó-val számoltak, ezt állította a kormányzat. Hogy a pénzt mikor folyósítják, azt egyelőre nem tudni. (A Népszava cikke nyomán írtunk arról, hogy tavaly a színház 155 millió forintot kapott, idén pedig 172 millió forintnyi taó-bevétellel számoltak.)

Uhrik Dóra hozzátette, ők úgy értesültek, hogy a minisztériumban már megszületett a döntés a támogatásokról, a megállapodásokat egy hónapon belül aláírhatják, de a támogatás folyósításáról közelebbit ő sem tud.

Új bemutatók a következő évadban

Nagyszínház:

  • Molnár Ferenc: Játék a kastélyban (május 24., előbemutató; Méhes László rendezésében)
  • Carmina Burana (Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett koprodukciója; szeptember 13.)
  • Lionel Bart: Oliver! (október 4., rendező: Nagy Viktor)
  • Moliére: Az úrhatnám polgár (decemberi bemutató, Rudolf Péter rendezi, a műfaji meghatározás: összművészeti vihoránc)
  • Georges Bizet: Carmen (opera a Pannon Filharmonikusok közreműködésével; Gulyás Dénes rendezésében)
  • Friedrich Schiller: Ármány és szerelem (2020. februári bemutató; Méhes László rendezésében)
  • illetve még egy előbemutató lesz 2020 májusában, de erről egyelőre többet nem tudni.
  • Továbbra is műsoron marad: A muzsika hangjai; A Montmartre-i ibolya; A padlás; Balfácánt vacsorára; A fizikusok; 12 dühös ember.

    N. Szabó Sándor terem:

  • Szabó Attila rendezésében A mi utcánk címmel Köles Ferenc ad elő monodrámát Tar Sándor novellái alapján.
  • Továbbra is műsoron marad: Eleanor; Grace és Gloria; Csipkefa.

    Kamaraszínház:

  • Csipkerózsika (mesebalett Bozsik Yvette rendezésében, a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciója. Előbemutató: május 25.)
  • Panthera (Kertész Erzsi saját regényét írta át a színház kérésére színdarabbá, ez is előbemutató - május 29. -, Tóth András Ernő rendezi.)
  • Az elveszett Csontváry (nyomozás egy részben egy elveszett Csontváry-kép után, Kovács Krisztina írja, Paczolay Béla rendezi, október 5-én lesz a premier.)
  • A vihar kapujában (opera, Almási Tóth András rendezésében.)
  • Mobil (Funk Iván rendezi, etűdök egy témára a műfaji besorolása.)
  • Fúrnitúr (Vinnai András darabja, Anger Zsolt rendezi, 2020 februárjában lesz a premier.)
  • Továbbra is műsoron marad: Edith és Marlene; Addikt; Főfőnök; Boeing, Boeing.