Hűség és becsület – Mellár és az ellenzéki összefogás

2019. április 26. 11:22 2019. ápr. 26. 11:22

Robbant is meg nem is bombaként, hogy Mellár Tamás egyenesen a Fidesz B-tervének nevezte ellenzéki pártok közös, független polgármesterjelöltjét és egy saját lista felállítását is belengette. Számos kényes és kínos kérdés merül fel – mi pedig mindet feltesszük, hogy te minél tisztábban láss.

Valami készült, ezt pontosan lehetett tudni: a fideszes pécsi önkormányzat propagandalapja, amelyet rágalmazásért korábban jogerősen elmarasztalt főszerkesztő vezet, egyre kínosabban igyekezett szavahihető politikussá legalizálni Mellár Tamást, akit bő egy éve még a sárban húztak-vontak és lőtték azzal, amijük volt.

De nézzünk előbb egy rövid, nagyon leegyszerűsített időrendet.

„Társadalmi összefogás és nyilvánosság kell elsősorban ahhoz, hogy egy polgármester és minden körzetben egy jelölt szálljon szembe a Fidesszel” - ezt Mellár Tamás nyilatkozta lapunknak még 2018 áprilisában, miután egy széles politikai összefogás eredményeként választókörzetében legyőzte a Fidesz jelöltjét, Csizi Pétert.

2019 januárjában független polgármesterjelöltként, de az MSZP, a DK és a Momentum támogatásával bemutatkozott Péterffy Attila.

2019 tavaszán az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP pécsi képviselői bejelentették: együtt, közösen kívánnak szembeszállni a Fidesz erőivel a 2019 őszi helyhatósági választáson.

2019 április 25-én a SzabadPécsen megjelent cikkben Mellár Tamás már nem csak azt erősítette meg, hogy

  • Péterffy Attilát személy szerint nem tudja támogatni,
  • hogy a mostani nemrég bejelentett összellenzéki összefogásra valóban azt mondta – a korábban őt nem igazán dédelgető Pécsma hasábjain - „Az ilyen típusú mutyik nem csak erkölcstelenek, de ráadásul még csak nem is eredményesek – lásd a tavalyi országgyűlési választás eredményeit”,
  • célja most az, hogy a közös, ötpárti jelöltek és a Fidesz aspiránsai mellett Mellár Tamás kiválasztottjai is ott legyenek a szavazólapon.
  • Számos kínos, kényes kérdés gyötörheti ezután a pécsi demokratákat.

    Mellár Tamás, aki egy éve még az egy-egy elleni küzdelem híve volt, most hátat fordítva ennek, gyakorlatilag megduplázza annak a Fidesznek az esélyeit, ami ellen egy éve még küzdött. A Fidesz B-tervének nevezte az ellenzéki pártok támogatta jelöltet – de vajon ebben a felállásban ki az, aki valóban a kormányoldal érdekeit szolgálja? Ki valósítja meg így a Fidesz tervét?

    Mellár Tamás korábban hitet tett amellett, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek kell kihívnia a Fideszt – de ha Péterffy Attila bizonyul annak, akkor az teljesen kizárt? Ő kivétel, mert személy szerint nem szimpatikus a parlamenti képviselőnek?

    Nem tudni, hogy ez az ő véleménye, vagy osztozik-e benne a Mindenki Pécsért egyesület. Ha nem, miért beszélhetett az egyesület nevében? Mit gondolnak az egyesületi tagok, és hogy látja ma a pécsi helyzetet Mellár – talán már egykori – harcostársa, Márki-Zay Péter?

    Mit gondolnak ma azok a civilek, politikusok és azok az aktivisták, akiknek Mellár a tavalyi győzelmét köszönheti? Magányos, elkeseredett farkas volt a Facebookon keserűen kifakadó DK-s aktivista, vagy mások is úgy látják: az egy évvel ezelőtti küzdelem után most cserben hagyták őket? Hogy látják ezt azoknak a pártoknak a helyi vezetői, akik egy éve egy emberként, pénzzel, paripával, fegyverrel és emberekkel sorakoztak fel mögötte?

    Egyáltalán, mit gondol ma a pécsi demokratikus gondolkodású ellenzéki szavazó, aki megint pont úgy érezheti magát, mint sok helyen az országban 2018 tavaszán. Sok helyen, kivéve Pécset.

    Igyekszünk megfelelni a fenti kérdésekre, és némi józanságot, pár tiszta választ csempészni abba az egyre kaotikusabb pécsi közbeszédbe.

    Forrás: Barabás Béla