LMP: Csernobil is azt mutatja, hogy nem biztonságos az atomenergia

2019. április 26. 11:39 2019. ápr. 26. 11:39

A paksi bővítés leállítását kezdeményezi az LMP egy országgyűlési határozati javaslatban a csernobili atomerőmű-katasztrófa 33. évfordulóján. A párt két társelnöke pénteken, sajtótájékoztatón kijelentette: az atomenergia továbbra sem biztonságos.

Keresztes László Lóránt elmondta: új energiastratégia kidolgozására tesznek javaslatot, és a nukleáris energia kivezetésére köteleznék a kormányt, valamint a paksi bővítésről Oroszországgal kötött szerződés felmondására.

A projektszerződés megbukott, hiszen már minden érv megbukott, amely azt megalapozta - jelentette ki a társelnök. Hozzátette: az oroszok nem voltak képesek arra, hogy a magyar és az uniós szabványoknak megfelelő terveket készítsenek.

Drágának ítélte az atomerőmű által termelt áramot, mert szerinte a kormány csak úgy tudja azt olcsónak láttatni, hogy a majdani elhasznált fűtőelemek leszerelésének költségeit nem veszi figyelembe.

Kijelentette ugyanakkor: a beruházás leállításának szükségességéről nem csak a kormányoldalt kívánják meggyőzni, hiszen tíz évvel ezelőtt az akkor kormányzó szocialisták indították el a bővítést Molnár Csaba energiaügyi miniszter, későbbi DK-s európai parlamenti (EP) képviselő kezdeményezésére. Az akkori Országgyűlés 98 százaléka támogatta az előterjesztést, köztük Ujhelyi István szocialista képviselő, aki jelenleg szintén az EP tagja - emlékeztetett.

Demeter Márta azt mondta: Magyarország jövőjét nem az atomenergia jelenti, hanem a takarékos energiagazdálkodás és a megújuló források, ugyanis ezek tudják garantálni az emberek egészségét, az energiabiztonságot. Nemzetbiztonsági szempontból is kockázatosnak ítélte a paksi bővítést, mondván, az Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyását növeli.

Rámutatott arra is: a radioaktív hulladék elhelyezése sem megoldott. Azok lebomlási ideje több tízezer év - mondta -, ennyi időre előre pedig nem láthatók a tektonikai mozgások, így jelenlegi nincs megfelelő technológia a problémára.

Keresztes László Lóránt kérdést kapott arról, nevezheti-e egy politikus patkányoknak a kormánypárt támogatóit. A téma azért került szóba, mert Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő egy tévéinterjúban arra a felvetésre, hogy jelentősen nagyobb a kormányoldal támogatottsága a szocialistáknál, azt felelte: "sok a patkány Magyarországon".

A politikus azt mondta: a beszélgetést nem látta, de elfogadhatatlannak tartja, hogy bárki ilyen szavakkal illesse a szavazókat, bármelyik pártot is támogatják. Kérdésre közölte azt is: az ilyen kijelentések után bocsánatot kell kérni.

Forrás: MTI