Fogy a levegő és az egyesület Mellár körül?

2019. április 26. 13:54 2019. ápr. 26. 13:54

A Mellár Tamás által meghirdetett Mindenki Pécsért Egyesület egyik tagja már reggel kilépett, van, aki nemtetszését fejezte ki. Sokan érezhetően még kapkodják a fejüket, de a jelek arra utalnak: a parlamenti képviselő nem egyeztetett a civil szervezet tagjaival, mielőtt a nevükben megszólalt volna, nem is akárhogy.

Mint ismert, Mellár Tamás, a 2018-ban több demokratikus ellenzéki párt támogatásával a választókörzetében győzedelmeskedő jelölt tavaly hozta létre a Mindenki Pécsért nevű egyesületet. Ennek céljául eredetileg azt szánta Mellár, hogy segítse egy olyan összefogás létrejöttét, amelynek köszönhetően a polgármesteri és a képviselői posztért is egy-egy jelölt száll szembe a kormánypárt emberével.

Ennek fényében igazán meglepő nyilatkozatot tett a napokban a képviselő, előbb a pécsi fideszes önkormányzat propagandalapjában, majd a SzabadPécsen. Utóbbi lapban ráadásul már civil szervezete nevében vetítette előre, hogy míg korában az egy-egy elleni küzdelem mellett tett hitet, most mégis ráindítana jelölteket az ötpárti ellenzéki összefogásra, amelyet a hónap elején jelentettek be Pécsett. Arra az összefogásra, amelyet nemes egyszerűséggel lemutyizott a parlamenti képviselő.

Mellár nyilatkozata nem csak a politikai pártok, de saját egyesületének tagjai körében is komoly vihart kavart. A tagok közül nem mindenkit értünk el, és nem is mindenki akart nyilatkozni, ám az határozottan körvonalazódott, hogy megkérdezésük nélkül nyilatkozhatott Mellár.

Az első kilépő: P. Horváth Tamás

P. Horváth Tamás író már be is jelentette a kilépését a Mindenki Pécsért Egyesületből. Facebook-oldalán azt írta, szavait Mellár Tamásnak címezve: „mivel az Egyesület nevében számomra vállalhatatlan nyilatkozatok és bizonyíthatatlan vádaskodások hangzottak el tőled a médiában, az Egyesületből a mai napon kilépek. Kérem a nevemet törölni az alapító tagok listájáról.”

- Azért léptem be, azért támogattam az egyesület létrejöttét, mert azt szerettem volna, ha minél előbb véget ér a városban ez a Fidesz-vircsaft, hogy együtt, közösen minél előbb eltüntessük ezt a rablóbandát, Pécsről – mondta lapunknak a felháborodott (volt) egyesületi tag. - Most már úgy érzem, mintha éppen ez ellen dolgozna Mellár Tamás.

Az író elmondta azt is: az egyesület jól működött, de január körül a vezetője felől elkezdődött valamiféle ködösítés, hogy Péterffy nem lesz jó, várjuk meg, míg lesznek más jelöltek is. De nincs másik, égen-földön senki, legalábbis én nem tudok más jelöltről, sem a polgármesteri, sem képviselői posztokra.

P. Horváth Tamás leszögezte: az ő céljai nem változtak, ezért amiben tudja, segíti az ötpárti ellenzéki összefogást a Fidesz leváltásában.

Ágoston Zoltán problematikusnak tartja Mellár nyilatkozatát

Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője lapunk kérdésére elmondta, nagyon problematikusnak tartja azt, hogy Mellár Tamás az egyesület nevében is nyilatkozott, ugyanis az egyesület erről még nem alakította ki az álláspontját, ez a közeljövőben fog megtörténni.

Azon kérdésünkre, hogy Mellár nyilatkozata után gondolkodik-e az egyesületből való kilépésen, Ágoston Zoltán azt felelte, hogy nem. Szerinte a megoldás az lenne, hogy az egyesület tagjai megvitatják ezeket a kérdéseket, utána szavaznak és ennek az eredményét kommunikálják.

Balogh Robert: vannak az indulatok, és vannak a fontosabb dolgok

Balogh Robert író, újságíró lapunk kérdésére elmondta, korábban Mellár Tamás azt szerette volna elérni, hogy legyen előválasztás a jelöltek között, ezt az egyesület is elfogadta. Ehhez Mellár azért ragaszkodik, hogy ne az a gyakorlat folytatódjon, hogy a pártok egymás közt elosztják előre a képviselői helyeket, azaz érjen véget a "mutyi". Az, hogy Mellár nem akarja támogatni Péterffy Attilát, nem értenek egyet a politizálásban, az az eltérő habitusukból fakadhat: míg Mellár Tamás elméleti ember, addig Péterffy Attila inkább menedzser-szemléletű - fogalmazott Balogh Robert.

Az író szerint bár úgy néz ki, hogy az ellenzék civakodik, valójában ez inkább arról szól, hogy végre érdemi vita van fontos dolgokról az ellenzékiek között. Ez nem a konzervatív oldal, ahol csak a tekintélyelvűség létezik, itt érveket ütköztetnek, ő pedig ennek, hogy valódi vita van, örül, mert el kell jutni a konszenzusig: közösen okosabbak vagyunk, mint egyedül.

Lapunk azon kérdésére, hogy Mellár Tamás nyilatkozata után megfontolta-e a kilépést, azt válaszolta, hogy ő már januárban fontolgatta ezt, amikor felszínre kerültek a problémák, de vannak az indulatok, és vannak a fontosabb dolgok. Ő azért is lépett be az egyesületbe, hogy szakmai tapasztalatával tenni tudjon valamit Pécsért, a városért.

Forrás: pecsistop.hu