Védett madarak és rókák is elhullottak Tolnában - mérgezés lehet a háttérben

2019. április 28. 10:33 2019. ápr. 28. 10:33

Egy rétisas, egy barna rétihéja, hat szarka, valamint két róka is elpusztult Bölcske mellett a napokban, gyaníthatóan mérgezés miatt. A sas és a héja eszmei értéke összesítve meghaladja az egymillió forintot is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a napokban a tolnai Bölcske határában több tetemre is rábukkantak.

Mint a bejegyzésben olvasható, először egy elhullott rétisas teteme miatt értesítették a természetvédelmi őrt, az állatot kirándulók találták meg Bölcske mellett.

A helyszín közelét is átkutatták másnap egy méregkereső kutyával a természetvédelmi őrök, ekkor fedeztek fel több másik tetemet is.

"Egy barna rétihéja, két róka, hat szarka és 7 db, feltehetően csalinak használt tyúktojás darabjait gyűjtötték össze a helyszínelést követően a kollégák.

Mindegyik állaton látható volt a mérgezés tünete, a madaraknál a görcsbe rándult ujjak, a rókáknál az összehúzott testtartás.

Az állatok pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet egyértelműen biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes rendőrkapitányság felé"

- olvasható a bejegyzésben.

Duna-Dráva Nemzeti Park

Újabb elpusztult rétisas Tolnában

Az elpusztult állatok közül a rétisas fokozottan védettnek számít Magyarországon, egy példány eszmei értéke egymillió forint. A barna rétihéja is védett itthon, egy példány eszmei értéke 50 ezer forint. (A szarka és a róka nem számít védettnek.) A természetkárosítást a Btk. a bűntettek közé sorolja, az Országos Természetőr Egyesület honlapján olvasható információk szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Forrás: Pécsi STOP/Duna-Dráva Nemzeti Park