Tordai: a Fidesz "importmunkások" révén még kiszolgáltatottabbá teszi a magyar munkásokat

2019. április 28. 15:02 2019. ápr. 28. 15:02

Miközben kivándorlási válság van az országban, maga a magyar kormány toboroz unión kívüli államokból vendégmunkásokat, akik lenyomják a béreket és még kiszolgáltatottabbá teszik a magyar dolgozókat – mondta Bihal Dávid, az MSZP, és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa vasárnap egy közös sajtótájékoztatón.

Ez egy nagyon álságos politika, mert miközben „migránsok” meg mindenki ellen uszítanak, ők maguk azok, akik gazdasági bevándorlókat hoznak ebbe az országba” – mondta Bihal a Hírklikk.hu szerint.

Az elmúlt években több tízezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma. Az Orbán-kormány már 2017-ben több százmillió forintot költött ukrajnai munkaerő-toborzásra. De nem kárpátaljai magyarokat toborzott, hanem olyan ukrán munkásokat, akiknek semmilyen kötődésük nincs Magyarországhoz, s a nyelvet sem beszélik.

De indiai és mongol vendégmunkások is dolgoznak nálunk. Az MSZP-Párbeszéd európai uniós kampánybusza több tízezer kilométert tett meg az országban, és „nem volt olyan város, ahol ne panaszkodtak volna”, hogy a Fidesz által importált vendégmunkások, főleg a multinacionális vállalatoknál, hogyan nyomják le az ottani béreket.

Több mint 600 ezer magyar ember hagyta már el az országot és további félmillió tervezi; ezek fele 30 év alatti. „Mondani sem kell, hogy nemzetgazdasági szempontból ez milyen súlyos problémákat okoz” – mondta Bihal, hangsúlyozva: nem elüldözni kéne a kormánynak a fiatalokat, hanem itthon tartani.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség követelése ez ügyben „roppant egyszerű”: európai minimálbér, európai munkatörvénykönyv és európai munkaerőközpont – mert ezek biztosíthatják, hogy Európában mindenki a saját hazájában élhessen, a családjával együtt.

Bihal felkérte a kormányt: adják meg az itt dolgozó vendégmunkások pontos számát, hogy mennyit költöttek a toborzásukra és hogy köthetők-e fideszes politikushoz a toborzásban részes közvetítőcégek.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: a Fidesz által tudatosan épített „hazug szélsőjobboldali államkapitalista rezsim” még kiszolgáltatottabbá teszi a magyar dolgozókat az „importmunkások” révén.

Ez ellen azonban már alakul egy széles társadalmi koalíció: a dolgozók, az őket képviselő szakszervezetek, az ellenzéki pártok és azon belül is a piros-zöld szövetség: az MSZP-Párbeszéd szövetsége, „nagyon nyilvánvalóvá tették, hogy nem tűrjük tovább ennek a modellnek a kiépítését.”

Ezt a társadalmi koalíciót szélesítendő most levélben fordulnak annak a 81 nagyvállalatnak a vezetőjéhez, amelyek az elmúlt hat évben a kormánnyal stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, hogy most a magyar társadalommal is kössenek egy felelősségvállalási szerződést.

Írjanak alá egy olyan kartát, amiben vállalják, hogy tisztességes béreket és körülményeket biztosítanak a magyar munkavállalóknak, és teljesítik az Európai Unió által a Szociális Pillérben vállalt elvárásokat a dolgozók biztonságára, méltóságára, megfelelő bérezésére, a megfelelő munkahelyi érdekképviseletére és a döntésekbe való bevonására vonatkozólag, amiket az MSZP-Párbeszéd szövetség a kampányában is közvetít az európai minimálbérrel, az európai munkanélküli segéllyel, szociális pótlékkal és egyéb szociális juttatásokkal együtt.

A kormány „halálra kényeztette a nagyvállalatokat”, hiszen kétszer annyi adócsökkentést és egyedi támogatást kaptak az Orbán-kormány alatt, mint a korábbi kormányok idején. Az uniós támogatások is e körhöz folynak be. Ezeknek a cégeknek meg kell fizetniük az általuk használt társadalmi és környezeti infrastruktúra árát, hiszen a nekik adott könnyítéseket „egyértelműen a többi társadalmi csoport, a magyar dolgozók, a magyar társadalom egésze fizette meg” – emelte ki Tordai.

„Társadalmi és környezeti csődhöz vezet ez az öngyilkos kapitalizmus, ez a szélsőjobboldali államkapitalista politika, és ez ellen küzd az MSZP-Párbeszéd szövetség minden eszközzel” – húzta alá.

Különösen indokolt a munkavállalók kiszolgáltatottságára és kizsákmányolására emlékezni ma, a munkahelyi balesetek napján: tavaly 75 magyar dolgozó halt meg munkahelyi balesetben és több mint 24 ezren szereztek különböző sérüléseket a munkahelyükön – mondta.

Forrás: Hírklikk