Másfél év fogházra ítélték a Szigetvárnál gázoló teherautósofőrt

2019. április 29. 11:25 2019. ápr. 29. 11:25

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2019. április 26-án helybenhagyta a Szigetvári Járásbíróság 2018. szeptember 26-án kihirdetett ítéletét, melyben egy férfit halálos közúti baleset okozásának vétsége és – egy korábbi próbára bocsátás megszüntetése miatt – garázdaság vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A terhelt a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra és a járművezetés tartamába beszámít a 2017. november 30. napjától eltelt idő.

A terhelt 2017-ben egy pékség alkalmazottjaként kenyerek kiszállítását végezte egy tehergépkocsival. 2017. november 30-án, még sötétben, a kora reggeli órákban, 160 km megtételét követően a terhelt a tehergépkocsival a 6-os számú főközlekedési úton közlekedett Molványhídpuszta felől Szigetvár irányába. Előtte két személygépkocsi haladt körülbelül 65 km/h sebességgel.

A terhelt az előtte haladó közelebbi gépkocsit megelőzte felgyorsítva 75-80 km/h sebességre, ezután a következő személygépkocsi előzését nem kellő figyelemmel kezdte meg és az úttest baloldalán, a személygépkocsival egyvonalban észrevette, majd ezt követően összeütközött az ellenkező irányból vele szemben érkező, a sértett férfi által szabályosan vezetett, robbanómotorral felszerelt, 15-20 km/h sebességgel haladó, kivilágított kerékpárral.

A láthatósági mellényt viselő sértett férfi az ütközés következtében a tehergépkocsi vezetőfülkéjének jobb oldalára csapódott, majd a menetiránya szerinti baloldali forgalmi sávban a terhelt által korábban megelőzött személygépkocsi alá került, mely részben áthaladt a sértetten, és magával vonszolta megállási helyéig.

A sértett a baleset következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett és a helyszínen elhalálozott. A terhelt a tehergépkocsival az út melletti vízelvezető árokba hajtott, a balesetben nem sérült meg. A nyomozó hatóság a terhelt vezetői engedélyét a helyszínen bevonta.

A terheltet egy korábbi garázdaság vétségének elkövetése miatt próbára bocsátották, mely próbaidő alatt követte el a közlekedési bűncselekményét. A próbára bocsátást a bíróság megszüntette és emiatt is büntetést szabott ki vele szemben.

Forrás: pecsistop.hu/Pécsi Törvényszék