Nádégetés: tisztázatlan viszonyok, jogbiztonsági aggályok

2019. április 30. 09:11 2019. ápr. 30. 09:11

A dombóvári képviselő-testület is foglalkozott a város mellett március végén több hektáron lángoló nádas ügyével, amit azóta egy hasonló ronda tűzeset követett a Balaton partján. A polgármester szerint tisztázni kell a témában az egyes hatóságok szerepét és az agrárminiszternek is rengeteg dolga lenne még az ügyben.

Sűrű füsttel égett a nádas

Amint arról beszámoltunk, sűrű füsttel égett a nádas a Kapospula-Hosszúhetény-Nak melletti tavak partján. Az esetről a szomszédos Dombóvár polgármestere készített videót, melyet a Facebookon tett közzé. A magasra csapó lángoktól mindent fekete pernye fedett az eset után.

A videó igen komoly vihart kavart, és számos kérdést felvetett, ezek közül több a mai napig nyitott. Az első információk arról szóltak, hogy az attalai vadásztársaság gyújthatta fel a nádast, aztán kiderült, hogy ez nem igaz. A nádast a tórendszer üzemeltetője gyújtotta fel, és a tűzre engedélyük is volt a katasztrófavédelemtől. Később a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense már arról beszélt lapunknak és az esetet szintén feldolgozó RTL Híradónak, hogy a környéken 3 hektáron égett a nádas, és mivel a tűzgyújtásra nem volt engedély, vizsgálatot indítanak. A lángokat is a dombóvári hivatásos tűzoltóknak kellett megfékeznie.

Az, hogy hogyan kaphatott engedélyt a tó kezelője egyetlen nappal az országos tűzgyújtási tilalom kezdete előtt egy hagyományosan télen végzett tevékenységre abban az időszakban, amikor a vizes élőhelyeken madarak és más állatok rakják már a tojásaikat, rejtély, és az is marad.

A fentiekből az körvonalazódik, hogy a tavak üzemeltetője engedélyt kért és kapott a tűzgyújtásra, ám a lángok túlterjedhettek az engedélyezett területen, ezért van a vizsgálat és ezért kellett a tűzoltóknak beavatkoznia.

A témában a legérdekesebb az, hogy milyen mértékű természetkárosítás történhetett. Az RTL híradója úgy értesült, hogy ezt vizsgálják, és a Pécsi STOP-nak is voltak erre utaló információi (ld. a hétfői cikkünket). Ám megkeresésünkre a zöldhatóságot is (egy ideje Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály) keblére ölelő Tolna Megyei Kormányhivataltól megkeresésünkre egyetlen mondatos választ kaptunk:

„...a Tolna Megyei Kormányhivatal nem indított vizsgálatot az ügyben.”

Törvény rögzíti, még sincsenek bejegyezve a természeti területek

„A törvény rögzíti, hogy a természeti területek jegyzékét a miniszter az agrárpolitikáért felelős miniszterrel együtt közzéteszi. A közzétett természeti terület kijelölésének tényét az ingatlan-nyilvántartásba fel kell jegyezni, a kijelölés feloldását követően a feljegyzést törölni kell. A feljegyzést, illetve annak törlését a természetvédelmi hatóság hivatalból kezdeményezi. Tudomásunk szerint sem a közzétételre, sem az ingatlan-nyilvántartási feljegyzésekre mind ez idáig nem került sor. Ez komoly jogbiztonságbeli aggályt vet fel, hiszen az adott ingatlannal rendelkezni jogosultak, illetve az ingatlannal kapcsolatosan eljárást folytató hatóságok nincsenek tisztában az ingatlan természeti területi minőségével. Az égetéssel érintett területen is több olyan, nádas művelési ágú ingatlan van, amely a természeti terület törvényi definíciójának megfelel”

- ezt már a lángoló nádast videóra vevő dombóvári polgármester, Szabó Loránd írta a város képviselő-testülete legutóbbi ülésére készített előterjesztésében.

A polgármester hozzátette: a fentiek miatt a természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye nélküli égetés komoly veszélyt jelent az ott élő – gyakran védett – élőlényekre, ugyanis az égetés következtében tömegesen pusztulhatnak el kétéltűek és hüllők. Szabó kifejtette azt is: a nádas égetésének az élőhelyre gyakorolt hatását a természetvédelmi hatóság tudja értékelni, arra a tűzvédelmi hatóság nincs felkészülve és nem is képezi feladatát.

A város önkormányzata végül azzal bízta meg a polgármestert, hogy kérje fel a szaktárcák vezetőit: tegyék közzé a természeti területek jegyzékét, és azzal, hogy járjon közbe a természeti területen történő égetést illetően a természetvédelmi és a tűzvédelmi hatóság hatáskörének viszonyának tisztázásában.

Forrás: pecsistop.hu