Jávor: hatályos törvényeket sérthetett a paksi bővítés szerződése

2019. május 2. 15:34 2019. máj. 2. 15:34

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint a 2014-ben az orosz Roszatommal megkötött, a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló szerződés hatályos magyar jogszabályokat sérthetett meg. Jávor ezért az Európai Bizottsághoz és a Legfőbb Ügyészséghez fordul.

Csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatót Jávor Benedek, a Párbeszéd párt európai parlamenti (EP) képviselője a Paksi Atomerőmű bővítéséről.

Mint ismert, Jávor javára februárban ítélt a Fővárosi Ítélőtábla, mely kimondta, hogy a magyar államnak ki kell adnia a paksi bővítésrl szóló dokumentumok egy részét. Korábban ezeket az adatokat azért nem akarta a magyar kormány (és az orosz állami Roszatom) nyilvánosságra hozni, mert szerintük ezzel a Roszatom hátrányba kerülne.

Végül márciusban a Paks II. Zrt. kitette a honlapjára a szerződéseket, Jávor szerint azonban a mellékletek - amikben a kölcsönhitel visszafizetése, műszaki elképzelések és egyebek szerepelnek - továbbra is titkosak maradtak.

A szerződés nyilvánosságra került részleteiből Jávor Benedek akkor több érdekességet is megállapított (például hogy az oroszok csak három évre vállalnának garanciát a bővítésért), de az is kiderült, hogy egyelőre azt nem lehet tudni, milyen alapon lehetne a magyar félnek felmondania a 2014-ben megkötött szerződést.

Jávor Benedek

Törvénytelen a paksi szerződés! Az ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordulok! Sajtótájékoztatóm a Legfőbb Ügyészség előtt.

Forrás: Pécsi STOP/Mérce