Havas eső, hó is jöhet vasárnap

2019. május 3. 12:21 2019. máj. 3. 12:21

Markáns hidegfront vágja tönkre a hétvégét, de nem is kicsit: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint vasárnap havas esőre, hóra is van némi kilátás a hegyekben.

A prognózis szerint szombatont többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett főként eleinte délen és keleten lehet kevés napsütés. Többfelé várható eső, zápor, elsősorban keleten néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél többfelé megélénkül, de zivatar környezetében viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 22 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb.

Vasárnap jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor, keleten néhol zivatar is lehet, jelentős csapadékra van kilátás.

Estétől, késő estétől egészen hétfő hajnalig, reggelig a Dunántúl északnyugati, nyugati részein, kiemelten az Alpokalján és a Bakonyban, a csapadék halmazállapota időszakosan esetleg átválthat havas esőre, kisebb eséllyel hóra is.

Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megerősödik, sőt ott viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között alakul, de 8 fok alatti értékek csak hajnalban a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 10, a Dunától keletre 11 és 19 fok között alakul.

Hétfőn a meteorológusok szerint erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak késő délutántól, estétől csökken nyugat felől a felhőzet. A nap első felében még többfelé várható eső, de napközben fokozatosan megszűnik a csapadék. Este már csak a keleti megyékben lehet néhol gyenge eső. Az északnyugati szél megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet a DUnántúlon 6 és 10, a Dunától keletre 11 és 16 fok között alakul.

Forrás: pecsistop.hu/met.hu