Pécsi cégeket is találni a magyar munkahelyek feketelistáján

2019. május 5. 13:20 2019. máj. 5. 13:20

Az ellenőrzött munkaadók 70 százalékánál találtak munkaügyi jogsértést 2018-ban, legyen szó be nem jelentett foglalkoztatottról vagy nem rendezett munkaügyi kapcsolatokról. A renitensek listáját a NAV a honlapján tette közzé, a felsorolásban pécsieket is találni.

2018 első kilenc hónapjában a vizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál tártak fel munkaügyi szablytalanságot, az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68 százalékánál a 2018 első kilenc hónapjában tartott ellenőrzéseken, a legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott, ami főként az építőipart és a vendéglátást érintette – írja az Adó.hu a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztatás nyomán.

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenőrzött dolgozók 13,62 százalékát foglalkoztatták feketén, akiknek a 38 százaléka az építőiparban dolgozott. A feketén dolgozók aránya 2 százalékpontos romlást mutat az egy évvel korábbi adathoz képest. Az építőipar mellett a vendéglátásban a leggyakoribb a feketefoglalkoztatás, a szektorban a 2017-ben mért 935-ről, a 2018. január-szeptemberi időszakban 983-ra nőtt a bejelentés nélkül foglalkoztatottak létszáma.

A renitenseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján listázza. Amint írták, az adóhatóság a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akik vagy amelyek tekintetében végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Az említett adatok mellett az állami adó- és vámhatóság a honlapján a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját is nyilvánosságra hozza. Ha az adóhatóság határozata ellen a közigazgatási bíróság előtt pert indítottak, az adatok közzétételére a bíróság jogerős és végrehajtható határozata alapján kerül sor. Az adóhatóság a honlapján közzétett adózók adatait - feltéve, hogy a közzététel alapjául szolgáló jogsértést az adózó ismételten nem követte el - a közzétételtől számított két év elteltével törli.

A be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók legfrissebb közzétételi listája ide kattintva érhető el, a nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező adózók listáját pedig ide kattintva böngészheted. Előbbin 64 pécsi címet találni, utóbbin viszont csupán néhányszor olvasható a baranyai megyeszékhely neve.

Forrás: pecsistop.hu/NAV/ado.hu