Nagy stikában újratárgyalhatták a paksi hitelszerződést

2019. május 6. 10:25 2019. máj. 6. 10:25

Később indulhat meg a 10 milliárd eurós orosz hitel törlesztése az eredetileg tervezettekhez képest, miután lapinformációk szerint nagy stikában sikerült újratárgyalnia Varga Mihály pénzügyminiszternek a szerződést.

A szerződésmódosításról az Mfor.hu számolt be hétfőn kormányzati forrásra hivatkozva. A lap megjegyezte, Varga Mihály az elmúlt két hétben ülhetett tárgyalóasztalhoz, ezt pedig azért nem reklámozták kormányoldalról, mert kínos a csúszás, amiről eddig csak hallani lehetett, ráadásul úgy, hogy az a 20-22 hónap behozható. Azzal, hogy módosult a szerződés, a projekt dokumentumaiba is bekerült a csúszás. A lap szerint a hitel utolsó részletének rendezése is az új helyzethez igazodik, a kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások.

Az Mfor.hu megjegyezte, az új blokkoknak 2025 körül üzemelnie kellene, de még meg sem indultak a tényleges munkálatok, a felvonulási épületek sem állnak.

A napokban a paksi bővítés kapcsán Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője arról beszélt, a 2014-ben az orosz Roszatommal megkötött, a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló szerződés hatályos magyar jogszabályokat sérthetett meg, ezért az Európai Bizottsághoz és a Legfőbb Ügyészséghez fordul.

Forrás: pecsistop.hu/Mfor.hu