Általánosba és középsuliba is járnak rabok a pécsi börtönben

2019. május 8. 09:07 2019. máj. 8. 09:07

Hétfőn országszerte megkezdődtek az érettségi vizsgák az országban, mely miatt nem csak középiskolás és gimis nebulók, hanem elítéltek is izgulnak. A pécsi börtönben érettségiző fogvatartott most ugyan nincs, de harmincnál többen folytatnak tanulmányokat a rács mögött.

Május 6-án országszerte egyszerre kezdték meg a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákat a tanulók, köztük a büntetés-végrehajtási intézetekben büntetésüket töltő elítéltek. A hazai büntetés-végrehajtási intézetekben közel 800 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1000 középiskolai, 24 fő pedig felsőfokú tanulmányokat. Az arra érdemes elítéltek közül több mint 1200-an még piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött.

Idén összesen 56 fogvatartott készült fel az érettségire, a pécsi börtönben érettségiző fogvatartott jelenleg nem tölti büntetését - árulta el lapunknak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Megtudtuk azt is, hogy a Papnövelde utcai büntetés-végrehajtási intézetben idén 1 fiatalkorú fogvatartott összevontan végzi a 7. és a 8. évfolyamot, míg 14-en a középiskola 9. osztályába járnak.

A pécsi börtönben az általános és középiskolai tanulmányokat folytatók mellett 9 fogvatartott építőipari jellegű szakmaképzésen vesz részt, ők festő-mázoló szakképesítést szerezhetnek, a gyakorlatuk során pedig a börtön karbantartásában és felújításában vállalnak fontos szerepet.

Emellett az EFOP 1.3.3. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló EFOP 1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú „Fogvatartottak reintegrációja” című projektnek köszönhetően további 4 fiatalkorú és 6 felnőtt fogvatartott tanul konyhai kisegítőnek Pécsett.

Oktatás mint a reintegráció kulcsa

A hazai börtönökben fontos szerepet kap az oktatás, ugyanis az a társadalomba történő visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze: a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyei az alapfokú oktatás biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével jelentős mértékben növekszik - hangsúlyozta a BVOP.

Ezért országosan szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmaképzés, amelynek eredményeként évente átlagosan mintegy 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget a hazai börtönökben.

Az oktatások minden esetben az intézeteken belül zajlanak, nappali, esti, illetve levelező tagozaton. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.

Forrás: H.V.