Mohácsi kisajátítás: kellett az ingatlan, és kész

2019. május 8. 16:19 2019. máj. 8. 16:19

Előbb bővítés és út, aztán parkoló miatt kellett a 69 éves mohácsi nő háza, rendezetlenség, lehangoló, vélelmezhető életveszélyes állapot – volt minden, csak éppen szakértői vélemény nem, végül mégis sikerül a fideszes városvezetésnek kitenni az idős nőt otthonából. Ám ezt nem mindenki hagyja annyiban: az ügyben feljelentés született.

Egy kilakoltatás kacskaringós balladája

Mint ismert, tegnap szó szeri rátörték egy idős mohácsi nőre háza kapuját, hogy kitegyék otthonából.

Az ügy háttere rendkívül kusza, az egészet végigkíséri Mohácsi fideszes polgármestere, Szekó József állandó jelenléte a történetben.

Nézzük időrendben:

2018 március, vételi ajánlat, aláíró: Szekó József polgármester

„Az ingatlant piac bővítése és feltáró út kialakítása céljából kívánjuk megvásárolni”

2018 június 29-én Szekó József azzal érvel, hogy

„a Mohácsi Piac bővítése pályázati forrásból csak kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon lehetséges és célszerű”

„álláspontom szerint a közérdekű cél megvalósítására kizárólag az adott ingatlanon kerülhet sor, mert a hatályos építési szabályzat arra azt megjelöli”

ezen felül a tulajdon elvonásával okozott kárt a közösségi előnyök jelentősen meghaladják, mert gazdaságélénkítő, munkahely-teremtő beruházást eredményez.

Mert hogy itt már közparkolót létesítenének az ingatlan helyén, szó sincs a korábbi feltáró útról.

Itt jegyezzük meg azt is, hogy „a hatályos építési szabályzat arra azt megjelöli” kitétel akkor éppen egy napja volt igaz. 2018. június 28-án történt ugyanis, hogy a városi képviselő-testület simán módosította a helyi építési szabályzat kisajátításról szóló függelékét, és ebbe beemelték a kiszemelt ingatlant. Természetesen Szekó József kezdeményezésére.

Már ugyanezen az ülésen elkülönítették a márciusban felajánlott, nem túl gáláns összeget ugyanezen helyrajzi számú ingatlan kisajátítására. 5,3 milliót ajánlott a város vételárként, ennyit tettek félre a kisajátításra is.

A fenti érvelést a kormányhivatal nem találta elégségesnek, ezért azt kérte az ügyben eljáró polgármestertől, hogy bővebben fejtse ki, miért éppen ott, és mivel több a közösségi haszon, mint a vagyonelvonással okozott kár.

Július 11-én kelt levelében a fideszes polgármester egyebek mellett azt adta elő, hogy az „ingatlan szemmel láthatóan is használaton kívüli, elhagyott, elhanyagolt állapotot mutat”. Valamint azt, hogy közparkoló létesítésével „sok száz, sok ezer ember őstermelői piachoz való hozzáférését biztosítják”. Tegyük hozzá: egy olyan piacnál, aminek a tetejére uniós pénzből parkolót építettek, aminek a közelében ott a város parkolóként szolgáló főtere. Itt oldja meg százak, ezrek piachoz jutását egy 440 négyzetméteres telek.

Július 26-án egy szintén Szekó által szignózott nyilatkozatban „nagyon rossz, szinte életveszélyes” állapotúnak titulálja az ingatlant, és azt is leírta: „feltételezhető, hogy a kivitelezési munkákból fakadóan sérül, omlik a szóban forgó épületrész”.

Egy hónappal korábban még a „piac környékének rendezetlenségéről”, „lehangoló műszaki állapotú” ingatlanokról írt a polgármester, kontrasztba állítva ezeket az éppen megújuló és impozánsodó piaccal. Előkerültek a „nagyon szemet szúr mindenkinek” és a „lakossági megkeresések is érkeztek” mondatrészek is.

Mi sem természetesebb, mint a „Polgármester úr, ugyan, bontassa már el azt ronda házat az alól a család alól, hát hogy néz majd ki a szép új piac mellett!?” mondatok az átlag mohácsiak szájából, ugyebár.

Aztán egy augusztusban kelt jegyzőkönyvből kiderült, hogy a kormányhivatal szakértője még csak nem is látta az ingatlant, saját elmondása szerint is helyszínrajzok, leírások alapján dolgozott.

Ahogyan előtte más szakértő sem. Hogy mi alapján vélelmezte a polgármester az életveszélyességet, akár örök rejtély is maradhat.

Jól látható, hogy Szekó József elhatározta, hogy megszerzi az ingatlant, eldöntötte, hogy mennyiért szerzi meg, és az ügy előremeneteléből az is felsejlik, hogy nem merült fel egy pillanatig sem, hogy az ügylet nem sikerül.

Németh Imre feljelentést tett

Ám van még egy ember Mohácson, aki évek óta igyekszik megálljt parancsolni a Szekó-féle gőzhengernek: Németh Imrének hívják, a fideszes polgármester egyszemélyes ellenzéke egy olyan városban, ahol ezt a pozíciót mára mindenki feladta.

Németh segítséget ígért a bajba jutott családnak, és feljelentést is tett az ügyben. Részben a fent írt anomáliák miatt, és mert szerinte valótlan állításokat tettek a város részéről a kisajátítás során, nevetséges pénzügyi ajánlatot tettek. Számos okot hozott fel, szerinte felmerül a bűncselekmény gyanúja. Párhuzamosan kérte a város jegyzőjétől az ingatlan kisajátításának felfüggesztését, és hogy az önkormányzat álljon el a birtokbavételtől.

Erőt, egészséget, ki tetszik költözni már?

A Pécsi STOP úgy értesült, hogy szerdán két egyenruhás rendőr kereste fel Tóth Erzsébetet. Azt tudakolták tőle, hogy meddig kíván az ingatlanban tartózkodni és mennyi ideig tart azt kiürítenie, tudomásunk szerint azt is mondták: utasításra mentek oda. Erzsébet elmondta: rendkívül udvariasak voltak, jól elbeszélgettek.

A Pécsi STOP a megyei rendőr-főkapitánysághoz fordul az ügyben, ugyanis arra, hogy két rendőr csak úgy, magában, a leendő tulajdonos és végrehajtó nélkül csak úgy bekopog valahova, érdeklődve, hogy mikor tetszene már a tisztelt kilakoltatottnak kiköltözni, mi még nem láttunk precedenst. Nyilván azt is megkérdezzük, hogy voltaképpen ki adta ezt az utasítást a rendőröknek.

Forrás: Barabás Béla