Tóth: az Európai Uniónak az emberről kell szólnia

2019. május 11. 15:44 2019. máj. 11. 15:44

A május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson eldől, hogy a progresszív pártok tovább tudják-e vinni azt a programot, amely garantálja az európai polgárok anyagi és fizikai biztonságát - mondta az MSZP elnöke szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan, aki az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője is, közölte: a másik lehetőség, hogy azok a szélsőjobboldali, populista politikusok szereznek többséget, akik az európai közösséget szét akarják feszíteni, az együttműködést fel akarják számolni, hogy a nemzetállamokat erősítsék.

Szerinte az EU-nak az emberekről kell szólnia, uniós minimálbérre, minimális szolgáltatásokra, minimális nyugdíjra és minimális családi pótlékra van szükség. Úgy látja, ez az a vita, amely uralja ma az európai és a magyar közéletet is.

Tóth Bertalan úgy értékelte, "Orbán egy gyáva", mert a miniszterelnök nem fogadta el Frans Timmermansnak, a szocialisták európai csúcsjelöltjének vitára szóló meghívását.

A pártelnök kitért arra, bízik abban, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetője is meggondolja magát és leül vitázni vele.

Andor László volt uniós biztos, a Szociális Demokráciáért Intézet tudományos igazgatója arról beszélt, hogy az európai szociális alap komoly pénzeszköz, és el kell érni, hogy ezeket a forrásokat tényleg azok kapják, akiket megillet. Hozzátette: keményen be kellene tartatni a munkaidőre vonatkozó uniós szabályokat, amivel elejét lehetett volna venni "a rabszolgatörvénynek" is.

Tót Bertalant kérdezték arról, hogy a Fidesz ismertette a Nemzeti Választási Bizottság azon tagjainak nevét, akik nem támogatták Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjelöltje mentelmi jogának felfüggesztését. Tóth Bertalan nem tartotta elfogadható eljárásnak ezt, és úgy látta: nem áll messze a listázás a Fidesztől, ez nagyon rossz időket idéz.

Egy másik kérdésre hozzátette: Czeglédy Csaba felfüggesztette MSZP-s párttagságát. Azt a kérdést azonban nem kívánta kommentálni, hogy mennyire tartja etikusnak, hogy Czeglédy Csaba szocialista politikusként a DK listáján szerepel.

A pártelnök kapott kérdést arról is, mit szól ahhoz, hogy republikánus és demokrata szenátorok azt kérik Donald Trumptól, az Egyesült Államok elnökétől, hogy Orbán Viktorral történő jövő heti találkozóján tegye szóvá a magyar demokrácia leépítését. Az MSZP-s politikus szerint már annak is van jelentősége, hogy republikánus és demokrata szenátorok együtt szólalnak fel az ügyben. Ugyanakkor azon véleményét hangoztatta, hogy ezt a problémát Magyarországon kell megoldani, amire a legközelebbi lehetőség a május 26-i EP-választás.

Kérdezték arról, hogy az Európai Bizottság szerint sértheti az uniós versenyjogot a babaváró támogatás. Tóth Bertalan szerint mivel nem minden gyermek jogosult a támogatásra, lehet, hogy jogos a kritika, hiszen olyan feltételekhez kötik a hitelt, amelynek nem minden család tud megfelelni. Az MSZP szerint nem lehet gyermek és gyermek között különbséget tenni, ezért is javasolják a családi pótlék megemelését és küzdenek a 48 ezer forintos uniós minimális családi pótlékért - tette hozzá.

Forrás: MTI