Október 23-án avatják a kaposvári színházat - egy évet csúszott a felújítás

2019. május 14. 13:42 2019. máj. 14. 13:42

A legújabb fejlemények szerint idén október 23-án tartják meg a 2016 óta felújítás alatt álló kaposvári Csiky Gergely Színházban. Az eredeti tervek szerint 2018. október 23-án lett volna a díszelőadás, de kissé csúszott a beruházás.

Hétfőn jelentették be Kaposváron, hogy díszévad lesz az idei a Csiky Gergely Színházban, a díszelőadást - Csiky Gergelytől a Buborékok című darab - pedig október 23-án tartják meg, amelyet Vidnyánszky Attila rendez meg.

Szita Károly fideszes polgármester a kapos.hu cikke szerint a következőt mondta az évadbemutató sajtótájékoztatón:

A Modern Város Program keretén belül, Kaposváron nálunk a Németh István Program keretén belül épül és újul meg a Csiky Gergely Színház. Több mint 9 milliárd forint támogatást kaptunk a magyar kormánytól, hogy felújíthassuk a talán 1986-ban utolsó felújításon átesett színházunkat.

Az eseményen Fülöp Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett, aki arról beszélt, hogy a kaposvári teátrum-felújítás

Mint ismert, a színházat 2016. novemberében csukták be a felújítás miatt (a társulat azóta az Együd Árpád Kulturális Központban játszik), a kormány pedig három részletben közel 9 milliárd forintot szánt a beruházásra. 2018 októberében aztán plusz 500 millió forintot tett az eredeti összeghez a kormányzat, idén januában pedig újabb 400 millió forintot csaptak még hozzá a felújításhoz.

Az eredeti tervek szerint egyébként 2018. október 23-án lett volna megtartva a díszelőadás, ám a felújítás csúszott. Tavaly októberben úgy számoltak, a munkálatokat a kivitelező ZÁÉV Zrt-nek idén július 31-ig kell elvégeznie, de maga a beruházás zárása idén év végén várható.

Fülöp Péter színházigazgató is megszólalt az évadot beharangozó eseményen, a kapos.hu szerint a következőket mondta:

A mai kor színháza egyre inkább túllépi az előadóművészet határait, nyitva ezzel a társművészetek irányába. Ezt a tendenciát felismerve a Csiky Gergely Színházat, mint a régió egyetlen teátrumát, nem csupán művészeti, hanem kulturális központként is definiáljuk. A kaposvári teátrum a következő években ennek a felelősségtudatnak a jegyében határozza meg műsorát és művészeti koncepcióját, valamint a társadalomban betöltött szerepét.

Az mondjuk egyáltalán nem érthető, hogy miért beszélt arról, hogy a régióban a Csiky lenne az egyetlen színház, hiszen a dél-dunántúli régióban a kaposvári teátrumon kívül Pécsen kettő - a Pécsi Nemzeti és a Harmadik Színház - ilyen intézmény is található.

Forrás: Pécsi STOP/kapos.hu