Dől a pénz a kilakoltatással terhelt mohácsi piacba

2019. május 16. 15:46 2019. máj. 16. 15:46

Közel 150 millióval dobta meg a kormány Mohácsot, a pénzt a helyi piac kicsinosítására kapták, amire már korábban félmilliárd forintot szántak. Ez az a piac, ami mellől a saját házából raktak ki egy idős nőt.

A Magyar Közlöny idei évi 82. számában jelent meg egy kormányhatározat, amely pár Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 1. és 4. prioritásába tartozó beruházások támogatását növeli meg. (A TOP-os beruházásokat uniós forrásból érkező pénzből építik.)

Az egyik érintett beruházás a mohácsi piac fejlesztése, bővítése és átépítése, erre eddig 500 millió forintot adott a kormány a mohácsi önkormányzatnak, most ezt pluszban még 149,993 millió forinttal toldotta meg a kormány.

Ez az a piac, amely mellől a napokban lakoltattak ki egy idős nőt, akinek a házát az önkormányzat sajátította ki. Először feltáró utat akartak létesíteni a helyén, majd közparkolót.

A kisajátítást Szekó József fideszes polgármester úgy indokolta tavaly június 29-én, hogy "álláspontom szerint a közérdekű cél megvalósítására kizárólag az adott ingatlanon kerülhet sor, mert a hatályos építési szabályzat arra azt megjelöli".

Az is kiderült, hogy "ezen felül a tulajdon elvonásával okozott kárt a közösségi előnyök jelentősen meghaladják, mert gazdaságélénkítő, munkahely-teremtő beruházást eredményez."

Az "arra azt megjelöli" kitétel akkor volt egy napos, 2018. június 28-án történt ugyanis, hogy a városi képviselő-testület simán módosította a helyi építési szabályzat kisajátításról szóló függelékét, és ebbe beemelték a kiszemelt ingatlant. Természetesen Szekó József kezdeményezésére.

Tavaly márciusban egyébként 5,3 millió forintot akartak adni a nőnek az ingatlanért.

A kormányhivatalnak nem tetszett az okfejtés, hogy miért éppen ott, és mivel több a közösségi haszon, mint a vagyonelvonással okozott kár, ezért felkérték a polgármestert, hogy bővebben fejtse ki az indokait.

Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy Szekó József több módon is kifejezte ellenérzéseit az ingatlannal kapcsolatban (volt, hogy "szinte életveszélyesnek" nevezte), erről bővebben itt lehet olvasni.

Az is kiderült, hogy a kormányhivatal szakértője nem járt a helyszínen, csak helyszínrajzok és leírások alapján dolgozott. De más szakértők sem voltak a helyszínen, így nem tudni, hogy a fideszes polgármester mireföl vélekedett úgy, hogy "szinte életveszélyes" az épület.

Németh Imre, Szekó egyszemélyes mohácsi ellenzéke feljelentést tett az ügyben, valamint a jegyzőt is felkérte, hogy függesszék fel az ingatlan kisajátítását, és hogy az önkormányzat álljon el a birtokbavételtől.

Lapunk úgy értesült, már a rendőrök is kint jártak egyszer az érintettnél, hogy mikor szándékozik kiköltözni az ingatlanból, meddig tart neki azt kiüríteni.

Forrás: Pécsi STOP