Tóth Bertalan: meg kell állítani az őrjöngő, szélsőséges politikusokat

2019. május 17. 11:08 2019. máj. 17. 11:08

Kaposváron tartott sajtótájékoztatót Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője, valamint Jávor Benedek, a szövetség EP-képviselőjelöltje. Tóth leszögezte: a május 26-i választás egyik tétje az, hogy az együttműködést mélyítő Európa-párti erőknek sikerül-e megfékezni a szélsőjobboldali, nacionalista politikusokat. Őket csak saját hatalmi érdekeik és gazdasági hátterük kiépítése foglalkoztat, amit Magyarországon az ellopott uniós pénzekből finanszíroznak - jelentette ki Tóth Bertalan.

Az MSZP és a Párbeszéd nem csak beszélt az összefogásról és az együttműködésről, hanem egyedüliként meg is valósította - hangsúlyozta kaposvári sajtótájékoztatóján pénteken Tóth Bertalan. Az MSZP pártelnöke kiemelte: az európai integráció mélyítésén fognak dolgozni, hogy minél több közös szabály legyen, amely biztosítja az Európában és Magyarországon élők megélhetését. A javaslataikban megfogalmazott Európa nem a nemzetállamok és a multik érdekeiről, hanem a benne élő emberekről szól. Programjukat az Európai Szocialisták Pártjával és csúcsjelöltjükkel, Frans Timmermansszal együtt fogják képviselni az Európai Parlamentben.

A május 26-i választás tétjét abban látja, hogy az együttműködést alkalmazva hogyan tudják megakadályozni a szélsőjobboldali, populista politikusok "őrjöngését, akik semmi mással, csak saját hatalmi érdekeik képviseletével foglalkoznak." Magyarország ebből a szempontból különleges eset - tette hozzá Tóth Bertalan -, hiszen a szélsőséges erők azzal vannak elfoglalva, hogyan tudják az uniós támogatásokat magukra fordítani, az ellopott pénzből gazdasági háttérhatalmukat építeni. Az MSZP pártelnöke abban bízik, minél több az együttműködést választó Európa-párti képviselő fog az Európai Parlamentbe kerülni, mert csak így meg tudjuk megőrizni Európa békéjét.

Jávor Benedek úgy fogalmazott, a választás arról fog dönteni, Európa merre mozdul tovább. Előretörnek az Európát lebontani, szétrombolni, meggyengíteni aláásni akaró szélsőséges erők vagy azok kerekednek felül, akik együttműködve keresik a közös megoldásokat. Abban biztos a Párbeszéd EP-képviselője, hogy Európát át kell alakítani, igazságossá kell tenni, megteremtve a Szociális Európát. Céljuk felszámolni a Kelet és Nyugat közötti bérszakadékot, csökkenteni a szociális ellátórendszerek közötti különbségeket, a munkavállalói jogok védelmét pedig egységesíteni. Ezen értékek, az európai szociális pillér megteremtése mellett alapvetően az európai szocilista és zöld frakciók kötelezték el magukat - húzta alá Jávor Benedek.

Forrás: Hírklikk.hu