Évek múltak mint a percek: ma hirdetnek ítéletet a pécsi egyetemi vesztegetés ügyében

2019. május 17. 12:29 2019. máj. 17. 12:29

Kilenc éve indult a nyomozás, hét éve került bírósági szakba az Imhof-per, vagy pécsi egyetemi vesztegetési perként elhíresült büntetőügy. Folyik az elsőfokú ítélethirdetés a Győri Törvényszéken, kőkeményen röpködnek a börtönbüntetések, a volt főigazgató annyit kapott, mint egy kezdő baltás gyilkos.

Ezekben a percekben-órákban folyik a pécsi egyetemi vesztegetési per ítélethirdetése. Az eddigi információink szerint kőkemény büntetések röpködnek, annak ellenére, hogy az eredeti fő vádpont teljesen elhasalt. Példastatuálásra kerül sor, ez nem is vitás, Imhof Gábort információink szerint 8 év letöltendő börtönre ítélték – ennyit nagyban dolgozó drogdílerek és a baltával először lesújtó gyilkosok kapnak.

Az, hogy ha ennyi év után is, de eljutott idáig a per, a magyar jogtörténet kis csodája, hiszen volt itt sok minden az elmúlt években.

Éppen kilenc éve, 2010 áprilisában indult a nyomozás, egyetemszerte kattogtak a bilincsek, 11-en kerültek előzetesben. Végül csak az első rendű vádlott, Imhof Gábor, a PTE volt gazdasági főigazgatója maradt előzetesben. Ő mondjuk két részletben – egyszer kiengedték, nyilatkozott a sajtónak, majd egy bankkárttya-ügy miatt kábé másnap vissza is került – összesen három évig volt ott.

A bírósági szak 2012 áprilisában indult, és az eziránt érdeklődőknek számos csemegét tartogatott. Előkerült olyan videó, amit az ügyészség komoly bizonyíttékként csatolt be, és ezen az sem változtatott, hogy egy férfi egy nő hangján szólal meg benne, nota bene, valamiért más hangsávot kevert valaki a képsorokra.

De volt más izgalom is: az egyik terhelt édesanyja, az országos fordítóiroda egy munkatársa 10 éves munkája került nyilvánosságra, de nyilvánosságra került más is, például jól beazonosítható egyetemi dolgozó szexuális szokásai.

Aztán az sem volt semmi, hogy öt év után gyakorlatilag előről kellett kezdeni az ügyet.

Az ügy utolsó időszakát a jó pár ügyészt elhasználó vád vesszőfutása jellemezte, végül el is hasalt a fő vádpont, az eljárás névadója, az egyetemi szál.

Aztán a modern kori magyar jogtörténetben először az vád képviselőinek sikerült elérnie, hogy bírót cseréljenek az ügy élén.

Ma pedig, kilenc év elteltével már röpködnek a többéves börtönbüntetések a győri tárgyalóteremben. Hamarosan jelentkezünk a részletekkel is.

Forrás: pecsistop.hu