Mégis elmarad az egyszer már levett előadás a POSZT-on

2019. május 17. 15:25 2019. máj. 17. 15:25

A szervezők közlése szerint a 600 jegyrendelés helyett csak 63 jött össze, így mégis elmarad a kecskeméti színház Állami áruház című darabja, ami a fesztiválprogramban lett volna látható. Sosem történt még ilyen a POSZT történetében.

Mint ismert, május 10-én számoltunk be arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szervezősége lemondta a kecskeméti Katona József Színház Állami áruház című előadását, amely nem a verseny-, hanem a fesztiválprogramban szerepelt volna, és a Kodály Központban játszották volna.

A szervezőség először a Facebook-oldalán annyit közölt, hogy technikai okok miatt marad el az előadás, aztán persze hamar kiderült, hogy a kevés eladott jegyre hivatkozva mondták vissza a szereplést.

A szervezőséget megkerestük, hogy mégis mennyi jegy fogyott el addig, amíg úgy nem döntöttek, hogy leállítják a jegyértékesítést, ám erre sem akkor, sem azóta nem érkezett válasz tőlük.

Közleményükben akkor erre vonatkozóan ennyit írtak csak:

"A közönség érdeklődése sajnos a színház és a POSZT hangsúlyos marketingmunkájának ellenére is jelentősen alulmúlta várakozásainkat, ezért a POSZT szervezői a színházzal egyeztetve úgy döntöttek, hogy lemondják az előadást."

Mivel a lemondás után a közösségi oldalakon többen pedzegették, hogy politikai okok állhatnak a döntés mögött (aki kíváncsi, hogy mi miatt gondolhatták ezt többen, az kattintson a revizoronline.hu kritikájára), ám a szervezőség ezt cáfolni igyekezett azzal, hogy egyszerű szakmai döntés született:

A POSZT szervezői soha, egyetlen előadást sem mondtak le politikai okok miatt. Vezérlőelvünk a programszervezésnél a szakmai minőség mellett a sokszínűség, ennek érdekében hívtunk meg minden évben független, kőszínházi, és vizsgaelőadásokat is a legkülönbözőbb műhelyekből.

Mivel a történet színházi berkekben megütközést keltett, végül a szervezők azt találták ki, hogy ha megosztják a Facebook-bejegyzésüket 600-an, valamint érkezik hozzájuk 600 email arról, hogy megnézné az ember az előadást, akkor újraindítják a jegyértékesítést. Minderre összesen öt napot adtak meg.

Végül május 16-án* a következő email landolt a feliratkozóknál:

Tisztelt Érdeklődő, sajnálattal értesítjük, hogy a remélt 600 jegyigénylő e-mail helyett tegnap éjfélig annak csak töredéke, mindösszesen 63 darab érkezett be, így az Állami Áruház című előadást nem tartjuk meg az idei POSZT-on.

A történet fölvet pár dolgot:

  • Május 8-án lefújták a jegyértékesítést, holott magát a darabot a kecskeméti színház június 12-én játszotta volna. Vagyis bő egy hónap volt még a jegyek eladására, de a szervezőség inkább elállt az előadástól, a közlemény szerint a színházzal egyeztetve tették meg ezt. Miért kellett egy hónappal hamarabb lefújni a szereplést, ha jelen pillanatban is van olyan versenyelőadás, amelyre még közel 200 jegy kapható, és kétszáznál több jegyet adtak el rá eddig? Mire föl lett meghúzva a májusi értékesítési határ?
  • Továbbra sem tudott - hiába kérdeztünk pedig rá - hogy eredetileg a lemondás időpontjáig hányan váltottak jegyet az előadásra. Vajon azokkal a jegyekkel, és a második körben elvileg összejött 63 jeggyel együtt hány jegy fogyott az előadásra?
  • Kicsit utánanéztünk az elmúlt közel húsz évnyi POSZT-nak, és arra jutottunk, eddig sosem történt olyan a találkozó történetében, hogy a szervezőség egy már meghívott előadást lemondott volna, főleg nem a kevés számú eladott jegyre hivatkozva.

    Az Állami áruház, az egykori szocialista operett így tehát mindenképpen történelmet írt azzal, hogy az első meghirdetett, majd félig, majd pedig teljesen lemondott előadás lett a POSZT történetében.

    (*: cikkünk korábbi verziójában 15-ei dátum szerepelt, az elírást javítottuk - a szerk.)