Tóth: a cél Salvini, Orbán és szélsőjobboldali barátaik megállítása

2019. május 18. 17:51 2019. máj. 18. 17:51

Tóth Bertalan az egyetlen demokratikus választási szövetség, az MSZP-Párbeszéd szombati fővárosi kampányrendezvényén egyebek mellett ebben határozta meg az egy hét múlva esedékes választások célját.

"Ráfordulunk hát a célegyenesre. Ilyenkor általában már fáradtak a versenyzők. De én tudom, hogy jól osztottuk be az erőnket és a végére beleadunk apait anyait" - mondta egyebek mellett az MSZP pécsi illetőségű elnöke az MSZP-P kampányzáró rendezvényén.

A pártelnöke az MSZP honlapján is közzétette beszédét a közelgő választásokkal kapcsolatban.

Egyebek mellett arról írt, hogy sokan sokat és jól dolgoztak az elmúlt hónapokban. "Sikerült egyensúlyt teremtenünk a gazdálkodásunkban, létrehoztuk a saját kutató-elemző intézetünket, a Szociális Demokráciáért Intézetet, megőriztük a Villányi úti centrumot, működik a hálózat, az ellenzéki pártok közül messze a legtöbb szavazóköri delegáltat küldjük a választás tisztaságának ellenőrzésére. Határozott, igazi baloldali programunk van, amely egyre népszerűbb más ellenzéki pártoknál is, és azt látjuk, egyre többen és egyre több pontot vesznek át tőlünk a szociális Európa programunkból. Annak érdekében is sokat tettünk, hogy a települések jelentős részében jelen legyünk. Nagyon köszönöm a kampánybusz kollektívájának, a hálózati munkatársaknak, a helyi pártvezetőknek, a tagozatoknak, párttagoknak, aktivistáknak" - így Tóth.

A pártelnök hozzátette: "Most még korai mérleget vonni, de az biztos, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség képviselői megtették, amit tudtak! Egy hét múlva döntünk Magyarország európai jövőjéről, most az utolsó hét, a mozgósítás időszaka lesz! Versenyben vagyunk azért, hogy mi legyünk a legerősebb ellenzéki erő, de most nem ez a tét - a tét ennél jóval nagyobb! A tét az, hogy mi magyar és európai szocialisták, demokraták megállítsuk, úgy is mondhatnám kispadra ültessék Salvinit, Orbánt és szélsőjobboldali barátaikat!"

A baloldali párt elnöke célként fogalmazta meg, hogy Európa ne térjen le a béke, a nemzetek közötti együttműködés és a demokrácia útjáról. Kiemelte azt is: kísért a horthysta múlt, Magyarország megint páriává válhat Európában, és alárendelődhet az Európa-ellenes hatalmaknak.

Újra tolmácsolta Frans Timmermans szavait, aki azt üzente nekünk, magyaroknak, hogy "a kormányunk elveszítette a képességét, hogy hatékonyan képviselje az érdekeinket. Azt üzeni nekünk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kiírta magát az európai centrumból, mert az Európa-ellenes, egyben végső soron magyarellenes szélsőségesekhez csatlakozik."

Márpedig "gólt rúgni csak akkor tudsz, ha a pályán vagy. Ha a pálya széléről kiabálsz, azzal csak a játékosok hangulatára lehetsz hatással, a tényleges játékra nem. A Fidesz kiállíttatta magát abból a csapatból, amelyiknek a teljesítménye hatással lehet Európa és benne mindannyiunk jövőjére. Orbánnak és a Fidesznek így épp annyi befolyása lesz az uniós folyamatokra, a költségvetési pénzek elosztására, a közös szabályok tartalmára, mint egy felcsúti drukkernek a Puskás Akadémia játékára" - tette hozzá Tóth Bertalan, valamint azt: ezért fontos, hogy Magyarországnak olyan európai parlamenti képviselői legyenek az Európai Parlamentben, akik a pályán lévő csapatokban játszanak.

Beszédében Tóth Bertalan hangsúlyozta: tavaly nyár óta sokat tettek azért, hogy az MSZP stabil maradjon, elkezdjen erősödni, és kiszámítható partnere legyen minden demokrata erőnek. "Összefogtunk a Párbeszéddel, szövetségünket azóta támogatják más pártok, civil szervezetek egyaránt. Szövetségeket kötöttünk helyi szinten az ellenzéki pártokkal és gőzerővel készülünk az őszre is" - mondta Tóth, felszólalása végén pedig arra fókuszált: most semmi sem fontosabb a mozgósításnál, ezért azt üzente: "akinek elege van Orbán korrupt és gyűlöletre építő politikájából, az szavazzon az MSZP-Párbeszéd közös listájára! Találkozzunk május 26-án a szavazóhelyiségekben".

Forrás: Pécsi STOP