Felmérés: sok fideszesnek tetszenek a baloldal EP-programpontjai

2019. május 20. 13:47 2019. máj. 20. 13:47

A Fidesz szavazói közül sokan értenek egyet az MSZP és a Párbeszéd szövetségének európai programpintjaival a Závecz Research felmérése szerint.

A friss kutatás során, melyet a baloldali szövetség rendelt meg, ezer főt kérdeztek meg, és az MSZP-P "Szociális Európa" programjának elemeiről - egységes európai minimálbér, minimálnyugdíj, európai minimális családi pótlék, gazdálkodóknak területalapú támogatás, valamint európai diák- és hallgatói ösztöndíj - faggatták őket - írja a 168 Óra.

A cikk szerint 750 eurós európai minimálbér bevezetését tíz kormánypártiból legalább hét támogatja (a megkérdezett fideszesek 76 százaléka), de sokan azt hitték, hogy ez Orbán Viktor ígérete.

Az európai minimálnyugdíj koncepcióját (minden tagállamban legalább 300 eurót, azaz 95 ezer forint legyen a legkisebb nyugdíj) a fideszesek 79 százaléka tartotta jónak.

A területalapú támogatások (járjon hektáronként 300 euró, azaz 95-100 ezer forint) kapcsán a Fidesz-szimpatizánsok 65 százaléka mondta azt, hogy jó ötlet.

A „európai diák- és hallgatói ösztöndíj” kapcsán (évi 1000 euró, azaz 320 ezer forint) a kutatás során megkérdezett kormánypárti szavazók 68 százaléka nyilatkozott támogatóan.

A minimális családi pótlék kérdésében (minden gyermek után nettó 150 euró, vagyis 48 ezer forint minimális családi pótlék járna az EU-s országokban) megosztottabbak voltak a megkérdezettek. Mindegyik baloldali párt támogatói körének esetében magas, közel 90 százalékos volt ennek a elfogadottsága, a diplomásoknak csak a 64 százaléka kedvelte ezt az ígéretet, 32 százalékuk pedig elutasította azt - áll a cikkben.

A lap megjegyzi, a kutatás azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek 38 százaléka azt gondolja, hogy a fenti a szociális javaslatok a Fidesz programjának részei.
Forrás: pecsistop.hu/168 Óra