Jobbik: úgy kapott prémiumot a Tüke Busz vezérigazgatója, hogy azt a bizottság leszavazta

2019. május 24. 15:01 2019. máj. 24. 15:01

A Tüke Busz vezérigazgatójának prémiuma kapcsán beszélt Gyimesi Gábor jobbikos képviselő a közpénzekhez való becsületes hozzáállásról egy sajtótájékoztatón, Dr. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő pedig a buszbeszerzés miatti nyomozásra tért ki.

A városházával átellenben tartott péntek kora délután sajtótájékoztatót Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője és Dr. Varga-Damm Andrea, a párt országgyűlési képviselője.

Gyimesi Gábor elmondta, a pénzügyi bizottság tavaly ilyenkor nem szavazta meg a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának a prémiumát. Egy év elteltével kiderült - miután Fogarasi Gábor rákérdezett a bizottságnál -, hogy Páva Zsolt polgármester utasítására Gelencsér Gyula mégis megkapta a prémiumát az amúgy is magas fizetése mellé.

Fogarasi Gábor a csütörtöki közgyűlésen rákérdezett erre, hogy mégis mennyit kapott a Tüke Busz vezetője, de Páva Zsolt azt válaszolt, hogy nem tudja - jelentette ki Gyimesi Gábor, aki hozzátette, ez már csak azért is problémás, mert közpénzről van szó.

Pécsi STOP.hu - Dr. Varga-Damm Andrea országgyűlési...

Dr. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő és Gyimesi Gábor önkormányzati képviselő sajtótájékoztatója Pécsett: Páva Zsolt és a prémiumok

A jobbikos önkormányzati képviselő szerint a csütörtöki közgyűlésen a Fidesz nagyon lelkendezett azon, hogy 4,7 milliárd forintos plusszal zárták a tavalyi évet, Hoppál Péter pedig azt hangoztatta, hogy ilyen évtizedek óta nem történt.

- Emlékeim szerint tíz éve vezeti a Fidesz a várost, de tíz év alatt nem tudtak egyetlen olyan évet sem felmutatni, amikor pluszosan zárt volna Pécs önkormányzata. A 4,7 milliárdos pluszt úgy kell értékelnünk, hogy bben már benne van 6 milliárd bevétel, amit az államtól kapott a város segítségként. Ha én kaok valakitől 6 forintot, és utána csak 4,70-em marad, akkor én nem gondolnám, hogy pluszosan zártam volna az évet és nem lelkendeznék, hanem inkább elkezdenék azon gondolkodni, hogy hová vertem el azt az 1,30-at. És itt milliárdokról beszélünk

- magyarázta Gyimesi, aki szerint most vasárnap lehet az első lépés, hogy az ilyen pazarlás ellen szavazhasson a lakosság, a második lépés pedig az őszi választáson jöhet el. Át kell állnia a politikának egy olyan pályára, hogy a közpénzt jobban megbecsüljék, mert az adófizetők pénzéről van szó, azzal nem szabadna ilyen könnyedén dobálózni.

Dr. Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő szerint a Tüke Busz 2015-ös 115 Volvo-busz beszerzése után kiderült, hogy legalább 700 millió forintos túlszámlázás történt. Emiatt a vállalatnak évente több mint 700 millió forintot kell kölcsönként visszafizetnie. Ráadásul az ügyészség is - jó hosszú idő után - elrendelte a nyomozást, ahol már gyanúsítottak is vannak.

- Ezt a beszerzést és a hitelfelvételt is az a vezérigazgató, Gelencsér Gyula javasolta (utóbbit még nem vezérigazgatóként), ami aztán ebbe a nyomozásba torkollt

- magyarázta az országgyűlési képviselő.

Dr. Varga-Damm Andrea szerint ráadásul hónapok óta 13 busz áll felújítás miatt, viszont a lízingdíjat utánuk is fizetni kell. Szerinte ezért kell az ellenzékre és a Jobbikra szavazni vasárnap az EP-választáson, hogy a Fidesz-mutyik elmúljanak.

Forrás: Pécsi STOP