Bezár a patinás üzem, kétszázan kerülnek az utcára

2019. május 25. 12:10 2019. máj. 25. 12:10

27 év után bezárja kapuit a dombóvári fehérnemű-üzem, 200 ember sorsa vált bizonytalanná. Ilyenkor rendszerint felröppen a „na jó, de mégis, mit tehet az önkormányzat” vállvonogatás. Dombóváron erre igen határozott válaszokat adtak.

27 év után leáll a Pasha Kft. 197 főt foglalkoztató dombóvári üzeme, a napokban röppent fel a hír.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármester a bejelentés másnapján tárgyalt a francia tulajdonos képviselőjével és a cég ügyvezetőjével. Amit biztosan lehet tudni egy videós Facebook-posztban és közleményben osztotta meg.

A kft. végelszámolás alá kerül, a telephelyet eladja a tulajdonos. Jelenleg 197 fő dolgozik a gyárban. Közülük 7-9 fő érheti el a következő hónapokban valamilyen módon a nyugdíjkorhatárt, 18-an 27 éve, azaz a kezdetektől dolgoznak itt, 80 fő több pedig több mint 20 éve. A dolgozók közül 102 fő dombóvári, 20 fő járásbeli, 30 a környező nagyobb városokból járt ide.

A polgármester sajnálatát fejezte ki, de mint mondta: nincs világvége hangulat, a város már többször bizonyította, hogy összefogással lehet segíteni. Kijelentette azt is: elsődleges feladatának azt tekinti ebben az ügyben, hogy a 102 dombóvári munkavállaló sorsa, jövőképe a lehető leggyorsabban rendeződjön.

Szabó Loránd először a városvezetést tájékoztatta, majd összehívja azokat az intézményeket, cégeket, amelyek az önkormányzat holdudvarába tartoznak, ugyanis szép számmal van szabad munkalehetőség, ezeket mielőbb összesítik. „Varrodát nem áll módjában nyitni az önkormányzatnak, de vannak egyéb lehetőségek” – így a polgármester.

A francia cég kapcsolatban áll munkaerő-közvetítőkkel is, ők szintén próbálnak segíteni, de a város polgármestere is felvette a kapcsolatot egy helyi varrodával. Ez utóbbi tudna felvenni munkaerőt, de telephelygondjai vannak – ez utóbbiban viszont éppen az önkormányzat segíthet, így akár 30-40 fő kaphat munkát. Kiderült az is: a gépeket jutányos áron vehetik meg a dolgozók, ez főleg a családi házas övezetben élők esetében jelenthet megoldást.

- Összefogás, sok munka és higgadtság kell ebben a helyzetben – emelte ki Szabó Loránd, aki arra kéri a munkavállalókat, hogy keressék fel, kérdezzenek, ha van rá igény, a városvezetés fórumot is összehív a témában.

Forrás: pecsistop.hu