LMP: hazugságokra épül a magyar atombiznisz

2019. május 25. 15:57 2019. máj. 25. 15:57

A paksi atomerőműben csütörtökön tapasztalt, és a múlt évben folyamatosan jelentkező problémák is bizonyítják, hogy az atomenergia nem stabil, és súlyos biztonsági kockázatokat hordoz - közölte az LMP szombaton.

A Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, valamint Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője által szignózott sajtóközlemény szerint a paksi bővítés generációkat eladósító projektje már megbukott, hiszen minden azt alátámasztó kormányzati állítás hazugságnak bizonyult.

Mint írják, a projektet azonnal le kell állítani a veszteség minimalizálása érdekében. A bővítéssel is összefüggésben lévő bodai atomtemető-projekt az LMP politikusai szerint személyesen a miniszterelnök hazugságára épül: Orbán Viktor négy éve helyben megfogalmazott konkrét ígérete ellenére a Pécs térségében élők véleményének megkérdezése nélkül született meg nemrég döntés a potenciális helyszín térségéről.

Az atomerőmű csütörtöki közleménye alapján az LMP társelnökei levelet írtak a vezérigazgatónak, azonnali tájékoztatást kérve.

A vezető – azóta sajtóközleményként is kiküldött – válasza komoly rendszerproblémákra hívja fel a figyelmet. Az ugyanis, hogy a most tapasztalt meghibásodás nyomán a 3. blokkot előre nem látható módon le kellett állítani, rendkívül nyugtalanító. Ha nincs is nukleáris veszélyhelyzet, egy atomreaktor gyors leállítása mindig kockázatot hordoz, és minden esetben környezeti terheléssel jár, mert a bomlási hővel a Dunát melegítik.

A biztonságos atomenergia csupán illúzió, az atomerőművek kiszámíthatatlan és vállalhatatlan veszélyforrást jelentenek. Magyarország jövőjét nem az atom, hanem a takarékos energiahasználatra és a megújuló energiaforrásokra alapuló zöldgazdaság jelenti: minden olyan lépéssel, amelyet nem ebbe az irányba teszünk meg, a környezeti értékeinket, az egészséget, a fenntartható fejlődést és az ország függetlenségét kockáztatjuk. A paksi bővítés projektjét ezért le kell állítani - fogalmazott a párt.

Forrás: pecsistop.hu