Zivatarok moshatják el az országot, Baranyában is veszélyjelzés

2019. május 27. 13:42 2019. máj. 27. 13:42

Az ország összes megyéjére figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre, mely szerint komoly zivatarokra kell számítani a hét második napján.

A szakemberek szerint hétfőn a déli óráktól késő délutánig az eső, zápor mellett kis valószínűséggel, jobb eséllyel az Észak-Dunántúlon helyenként zivatar is kialakulhat szélerősödés kíséretében. Késő délutántól aztán dél felől erőteljesebben labilizálódik a légkör, így előbb inkább a délkeleti területeken, majd keddre virradóan már a középső országrészben is kialakulhatnak intenzívebb zivatarok felhőszakadás szerű csapadékintenzitással és viharos széllel.

Kedd reggeltől összességében már sokfelé számíthatunk a záporok mellett zivatarokra is, amelyeket viharos szél (60-80, elsősorban keleten >80-90 km/h), főként a keleti megyékben felhőszakadás (rövid idő alatt lokálisan 20-30 mm csapadék) és jégeső (keleten akár >2 cm átmérő) kísérhet. Kedd késő délutántól lassanként alábbhagy majd a csapadéktevékenység.

Keddre az összes megyére figyelmeztető veszélyjelzést adott ki a meteorológia. Ez alól a Dél-Dunántúl sem kivétel: Somogyban, Tolnában és Baranyában kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében.

Forrás: pecsistop.hu/met.hu