Bréking: a szakszervezet visszavonta a szerdai tanársztrájkot

2019. május 27. 14:06 2019. máj. 27. 14:06

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben tudatta, hogy visszavonja a szerdára meghirdetett sztrájkfelhívást. Ez nem az első ilyen eset, Nagy Erzsébet pécsi ügyvivő szerint a munkáltató minden eszközzel akadályozza a sztrájkot.

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értesíti a sztrájkra készülőket és a közvéleményt, hogy a jogszerű sztrájk lehetőségének feltételei a PDSZ-nek fel nem róható okok miatt ez idáig nem jöttek létre, ezért a 2019. május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja, és arra kéri a helyi sztrájkbizottságokat, hogy függesszék fel a munkabeszüntetés megszervezését. A PDSZ eltökélt abban, hogy minden jogi eszközzel küzdjön azért, hogy Magyarországon a közszférában is szabadon lehessen sztrájkolni, s a továbbiakban ennek a küzdelemnek a függvényében fogja meghatározni a sztrájkkal kapcsolatos lépéseit”

- ez a közlemény jelent meg a szakszervezet honlapján és Facebook-oldalán.

A PDSZ nem először kényszerül hasonló lépésre: márciusban egy szolidaritási sztrájkot voltak kénytelenek az utolsó pillanatban lefújni, sőt, inkább utána, egy EMMI-államtitkár, Latorcai Csaba miatt, akit később el is meszelt a bíróság ebben az ügyben.

A mostani ügyről Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője és országos válaszmányi tagja azt mondta: láthatóan minden eszközzel meg akarják akadályozni a munkáltatók, hogy sztrájkoljanak.

Hozzátette: a Pécsi Tankerületi Központtal korábban a szolidaritási sztrájk ügyében sikerült megállapodniuk, és ezt pozitív példaként említette az országos központ elnöke is. Nos, ugyanez a központ, illetve az igazgatója, Páva Péter, Pécs fideszes polgármesterének testvére a mostani sztrájkkal kapcsolatban azt jelezte a bíróságnak, hogy mégsem ők az illetékesek a még elégséges szolgáltatásról tárgyalni, hanem a kormány.

- 2016-ban a KLIK-kel tárgyaltunk és állapodtunk meg, akkor is ugyanezen törvény alapján, most az volt a válasz, hogy nem ők illetékesek, hanem a kormány – mondta Nagy Erzsébet.

A pécsi pedagógus szerint van más érdekesség is a mostani ügyben. Például hogy beadtak egy csomó keresetet a bíróságra, és az ügyvédjük szerint szó szerint megegyező válaszokat kapnak különböző összetételű bírói tanácsoktól.

Nagy szerint a Pécsi Tankerületi Központ magatartása tökéletesen alkalmas az időhúzásra, minderre ráadásul a 2011-ben módosított sztrájktörvény ad lehetőséget. Azt sem titkolta: nem hagyják annyiban a dolgot, akár Strassbourgig elviszik, ha kell.

Forrás: Barabás Béla