10 millióval kevesebbel tolja meg idén a POSZT-ot állam bácsi

2019. május 30. 14:11 2019. máj. 30. 14:11

Míg tavaly 70 millió forint állami támogatásnak örülhetett a Pécsi Országos Színházi Találkozó, idén már csak 60 milliót ad a kormány a pécsi színházünnepre.

A POSZT csütörtöki, budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az MTI szerint arról beszélt, a Pécsi Országos Színházi Találkozó a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe, a magyar kormány pedig 60 millió forinttal támogatja.

Arról már nem beszélt, hogy ez 10 millióval kevesebb, mint amennyivel tavaly segítette az állam a POSZT-ot, akkor ugyanis még 70 millió érkezett fentről.

A fővárosi sajtótájékoztatón Vincze Balázs ZSÖK-igazgató is jelen volt. Elmondta, a 2018 óta a POSZT többségi tulajdonosa, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. idén 30 millió forint támogatást biztosított a fesztivál számára.

Felidéznénk, hogy tavaly a pécsi önkormányzattól még 40 millió forint érkezett.

Vincze Balázs azt mondta, a 2020-as POSZT-ot már 40 millióval fogja támogatni a ZSÖK.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a 2020-as POSZT versenyprogramjának összeállítására Dér András rendezőt, operatőrt és Uray Péter koreográfust, rendezőt kérték fel - fűzte hozzá.

Gulyás Gábor és Zalán Tibor a sajtótájékoztatón elmondták, hogy sok kritikát kaptak a versenyprogramban szereplő vagy éppen nem szereplő előadások miatt, de igyekeztek olyan produkciókat beválogatni, amelyeket nézőként is szívesen megtekintenének.

Rátóti Zoltán, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházi Tagozatának vezetője kiemelte: a köztestület 2019-ben 300-300 ezer forint pénzjutalmat biztosít a POSZT-on átadott 14 szakmai elismerés és a közönségdíj mellé.

Forrás: H.V.