A várostól is 10 millióval kevesebbet kap idén a POSZT

2019. május 31. 09:39 2019. máj. 31. 09:39

Nem csak az állam, hanem a város is 10 millió forinttal kevesebbel támogatja a Pécsi Országos Színházi Találkozót, mely így idén a tavalyihoz képest 20 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat.

Csütörtökön írtuk meg, hogy Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Budapesten, a POSZT-ot beharangozó sajtótájékoztatón levillogta: 60 millió forintot ad idén az állam a színházünnepre. Ez szép is volna, ha tavaly nem 70 millió forint lett volna ez az összeg.

Vincze Balázs ZSÖK-vezér ugyanezen a sajtótájékoztatón arról beszélt, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., mely 2018 óta a POSZT többségi tulajdonosa, idén 30 millió forint támogatást biztosított a fesztivál számára. Ennek kapcsán megjegyeztük, tavaly az önkormányzattól még 40 millió forint érkezett.

Hogy tisztán lássuk, városi oldalról is támogatáscsökkenés történt-e, kérdésekkel fordultunk a pécsi önkormányzathoz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy maga az önkormányzat, tehát nem a ZSÖK mennyivel támogatja idén a POSZT-ot. Pénteken az alábbi választ kaptuk:

"A pécsi önkormányzat 2019-ben a POSZT létrejöttéhez az általa száz százalékban tulajdonolt Zsolnay Örökségkezelő NKft.-n keresztül nyújtott támogatást."

Magyarán idén városi és állami oldalról összesen 20 millió forinttal kevesebbet kapott a Fekete Péter által a magyar színházi világ legkiemelkedőbb rendezvényeként aposztrofált POSZT.

Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Még június 15-én írtunk arról a Pécsi STOP-on, hogy ugyan több kérdést is feltettünk a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft-nek május végén, ám nem mindegyikre sikerült megnyugtató választ kapnunk. A megkeresést többek közt azért indítottuk, mert olyan értesülés jutott tudomásunkra, miszerint egy furcsa céggel van szerződése a POSZF-nak, amelynek a vezetősége érdekes mód tulajdonosként jelenik meg ebben a cégben.

Forrás: H.V.