Lehet, hogy újra vándorfesztivál lesz a POSZT-ból?

2019. május 31. 15:23 2019. máj. 31. 15:23

Bár már többször is lehetett hallani az előző években, hogy esetleg elkerülne a Pécsi Országos Színházi Találkozó Pécsről, most annyiban más az értesülés, hogy azt a kormánynak kedves színházi szervezet meg is erősítette, mint felmerült ötletet. Kinek lesz nagyobb a lobbiereje?

Ismét felmerült, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) elkerül Pécsről, ezúttal a Népszava írt arról, hogy Vidnyánszky Attila, a kormánynak kedves Magyar Teátrumi Társaság vezetője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy szívesen látná más városokban is a színházi találkozót. (A POSZT - akkor még Országos Színházi Találkozó - néven több évtizedig vándortalálkozó volt, aztán 2000-ben "telepedett le" Pécsen.)

A Népszava megkereste a Teátrumi Társaságot, ahonnan Szabó László titkár megerősítette, hogy valóban felvetődött az ötlet, de az önkormányzati választásig nem kerül napirendre.

Az utóbbi években lábra kapott hasonló tartalmú pletykákhoz képest a mostani híresztelés annyiban már igaznak bizonyult, hogy a találkozót szervező cégben érdekelt egyik kisebbségi tulajdonos, a kormányzatnak kedves Magyar Teátrumi Társaság vezetője beszél a lehetőségről (noha pár éve még meg volt elégedve a pécsi helyszínnel Vidnyánszky), majd a teátrumisták titkára ezt megerősíti, hogy ez létező ötlet.

Szabó László megerősítése már csak azért is fontos, mert a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft-vel szoros szimbiózisba került Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-ben ő az egyik tag Magyar Attilán, Szűcs Gábor "Medvén" és Kővári Andrásnén kívül. Vagyis Szabónak elég széles rálátása van a színházi ügyekre (amelyek a zuhanyhíradó szerint nem Fekete Péter kulturális államtitkárnál, hanem inkább Vidnyánszkynál dőlnek el), éppen emiatt nem lehet ezt a mostani értesülést csak egy vállrándítással elintézni, miszerint újra lábra kapott a több éves pletyka.

A helyzetet az teszi érdekesebbé, hogy Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK - a 100 százalékban a pécsi önkormányzat tulajdonában álló, de állami támogatásokkal vaskosan ellátott cég vette át 2018-tól a pécsi önkormányzat többségi tulajdonrészét a POSZT-ot szervező cégben) vezetője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 2020-as jubileumi, 20. találkozóra 40 millió forintot fognak betenni a kasszába.

(Idén egyébként a tavalyi találkozó költségvetéséhez képest 20 millió forinttal kevesebbet adott a POSZT-ra az állam és az önkormányzat - amit a ZSÖK képvisel -, noha a korábbi években volt egy olyan hallgatólagos egyezmény, hogy mindkét fél ugyanannyi forrást nyújt a POSZT-nak. Ezt jó ideig az állam rúgta fel, aztán a hiánnyal küzdő pécsi önkormányzatnak sem sikerült tartania magát.)

Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a többségi tulajdonos ZSÖK (és hát rajta keresztül az önkormányzat) ragaszkodik a találkozó helyben maradásához (ami részünkről is egy teljesen akceptálható elgondolás), számol azzal. A nagy kérdés csupán az, hogy kinek nagyobb a kulturális lobbiereje: a pécsi városvezetésnek, vagy a Teátrumi Társaságnak? És vajon a POSZT-ot szervező cég Pécshez nem annyira köthető vezérkara hová áll, ha erre kerül a sor? Ez is fontos momentum lesz az elkövetkező hónapokban.